Belföld | civil törvény civil szervezetek
2011. augusztus 05. 13:16

Civil szervezetek kormánypórázon

A civil törvény tervezete átveszi a médiatörvény és az egyházi törvény legbírálhatóbb eszközeit: kormányzati irányításra ad lehetőséget és az új regisztrációval alkalmat ad a szervezetek számának csökkentésére – fogalmazott a szocialista országgyűlési képviselő.

A politikus azt is kifogásolta, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram helyett létrehozandó Nemzeti Együttműködési Alap döntéshozó és támogatáselosztó testületeiben kétharmados többségbe jutnának a kormányoldal delegáltjai, míg a civilek csak egyharmados képviseletet kapnának, holott jelenleg 90 százalékos az arányuk.

Ugyancsak bírálta, hogy a tervezet szerint – amely szigorúbb feltételeket szab a közhasznú szervezetek számára - 2012-től minden civil szervezetnek újra kellene regisztráltatnia magát a bíróságokon. Lendvai Ildikó azt mondta: míg jelenleg a több mint 30 ezer ténylegesen működő civil szervezet fele élvezett kedvezményeket közhasznú szervezetként, a feltételeknek a jövőben legfeljebb a tömörülések 10 százaléka felelhet majd meg.

A politikus nem ért egyet azzal sem, hogy a tervezet az alapítványokat nem szabályozná, így azokról valószínűleg külön jogszabály készül, és azt is kifogásolta, hogy az elosztható források 10 százalékáról a miniszter pályázat és konzultáció nélkül dönthetne. Mint fogalmazott, ez alkalmat ad a szervezetek „kézből etetésére”.

A szocialista párt azt várja a kormánytól, hogy vonja vissza a tervezetét, és helyette egy olyat bocsásson társadalmi vitára, amelynek kialakításánál támaszkodik a Velencei Bizottság segítségére is.