Csak a plakátokon működnek a kormány reformjai

Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány leplezni akarja, amit csinált. Példaként a többi között a Quaestor-ügyet, a trafikmutyit, a földmutyit, a kaszinókoncessziókat, illetve a korábban bevezetett új adónemeket említette.

"Hülyítenek és hazudnak nekünk ahelyett, hogy valós reformokat csinálnának" - fogalmazott.

A szocialista politikus közölte, nőtt ugyan a minimálbér bruttó és nettó értéke is. 2010-ben a minimálbér nettó összege 60 236 forint volt, míg 2015-ben 68 775 forint, de a 19-20 százalékos inflációt is figyelembe véve a minimálbér nettó összege most 5000 forinttal kevesebbet ér a boltokban - fejtette ki.

Közölte, a minimálbér nettó összegének el kellene érnie a 100 ezer forintot.

Szóvá tette, hogy a kormányzati plakátokon a minimálbér emelkedésének egy volt minisztériumi főtanácsadó örül, akinek szerinte nem sok köze volt a minimálbérhez életében.

Gúr Nándor kitért a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségére. Szerinte érdemes ezen az elképzelésen elgondolkodni, mert a férfiak jogos jussukat igénylik csak.

Elmondása szerint a férfiak átlagéletkora Magyarországon 72 év körül van. Egy férfi, aki 65 évesen nyugdíjba megy azonban munkaviszonya során 15 évnyi nyugdíjnak megfelelő összegű járulékot fizet be - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő szerint ezzel az intézkedéssel 100-150 ezer munkahely felszabadulna és nem kellene 600 ezer magyarnak külföldön munkát vállalnia.