Belföld, Gazdaság | közmunka oktatás szakképzés
2011. július 24. 13:37

Csak a tudás véd meg

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján bírálva a kormány közfoglalkoztatási programját, a munka törvénykönyve és az oktatási törvény tervezett átalakítását, úgy fogalmazott: Orbán Viktor "perverz társadalom-, és gazdaságpolitikája" kudarcra van ítélve, mert a kormány az oktatásra nem áldoz, a munkajogokat szűkíti, miközben a vállalkozókat az egykulcsos adóból eredő rossz, torz rendszer miatt rákényszeríti, hogy bért emeljenek.

A szocialista politikus azt mondta: ha tényleg az a baj, hogy millióknak nem megfelelő a tudásszintje és képzettsége, akkor nem az a megoldás, hogy még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozzuk őket, hanem ezeket az embereket be kell vonni az oktatásba, mert csak a tudás az, ami megvéd és versenyképessé tesz a munkaerőpiacon.

Hozzátette: a kormányfő nem koncepció és rendszer alapján dolgozik, nem helyezi el Magyarországot Európában, ezért a köz- és felsőoktatási törvényt is visszalépésként értékelik. Őszig újra kell fogalmazni, hogy milyen tudásszinttel és készséggel kell rendelkeznie egy 14-15 éves gyermeknek, függetlenül attól, hogy szak- vagy felsőoktatásban kíván tovább tanulni. Elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a bukás intézményének bevezetését sikernek értékeli a szakállamtitkár, miközben az egyértelmű kudarc, diáknak, szülőnek és tanárnak egyaránt - hangoztatta.

Az MSZP elnökségi tagja megjegyezte, 2020-ra az Európai Unió tagállamaiban 12 millióval kevesebb olyan munkahely lesz, amely alacsony képzettségű munkavállalókat igényel, miközben 16 millióval több szakképzett emberre lesz szükség.

Kunhalmi Ágnes a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kamara támogatja a kormány „feudális rendszerre épülő politikáját”, azt hangoztatva, a munkaadók is tudják, hogy nem kubikusokra, fél-, vagy teljes analfabétákra van szüksége az országnak, mert aki magasabban képzett, annak ugyan több bért kell adni, de többet is termel.

Orbán Viktor szombati, Tusnádfürdőn mondott beszédére reagálva azt mondta: aki azt állítja, hogy az Európai Unió összeomlóban van, és el kell tőle fordulni, az szembe megy Magyarország ezeréves múltjával, Szent István hagyományaival, aki úgy döntött, hogy Európához tartozzunk.

Ha valaki olyat mond, hogy nincs szüksége Magyarországnak uniós támogatásra, az vegye vissza a vállalkozóktól a már kifizettet támogatásokat, és ne vegye igénybe a lehívás előtt álló forrásokat sem – fűzte hozzá.

Kunhalmi Ágnes Magyarország gazdasági helyzetére utalva megjegyezte: a jelenlegi állapotokért Orbán Viktor is felelős, mert 20 éve ott ül a parlamentben, és kétharmados többségével sokkal többre lenne képes, mint bármely más kormány.