Csak az emberi méltóság védelmében kell tiltani az önkényuralmi jelképeket

Az Ab kedden, április 30-ai hatállyal semmisítette meg az önkényuralmi - nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos - jelképek használatát tiltó Btk.-paragrafust. A testület álláspontja szerint az önkényuralmi jelképek büntetőjogi fenyegetettsége az emberi méltóság és az alkotmányos értékrend védelme érdekében indokolt lehet, ám a jelenlegi szabályozás túl tág, a jelképhasználatot általában rendeli büntetni, és ezzel aránytalanul korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.

Bárándy Gergely azt mondta: a szocialisták többször felhívták a figyelmet arra, hogy a Fidesz által elfogadott szabályozás nem megfelelő, mert nem célhoz kötötten tiltja az önkényuralmi jelképeket.

Fontos, hogy senkinek az emberi méltósága ne sérüljön önkényuralmi jelképek használata miatt - hangoztatta. Azonban rámutatott, hogy a jelenlegi, életszerűtlen szabályozás alapján Puskás Ferenc egykori címeres mezének a viselése is jogsértő, mivel szerepel rajta a vörös csillag, és voltaképpen törvénybe ütköző az is, ha valaki nyilvános helyen Heineken sört fogyaszt vagy szolgál fel.

Kérdésre válaszolva az MSZP-s politikus azt mondta, már a strasbourgi emberi jogi bíróság döntése után is fennállt a veszélye, most pedig szinte biztosra vehető, hogy sokan provokatív céllal vagy a későbbi, több ezer eurós kártérítés reményében tűzik ki valamelyik önkényuralmi jelképet.

Szerinte ezt úgy lehetne kiküszöbölni, ha a parlament nem várna április végéig a Btk. módosításával, hanem akár már a jövő héten, kivételes sürgős eljárással változtatna a büntető törvénykönyvön.