Belföld | beiratkozás közoktatás
2013. április 15. 14:38

Csak iskolaérett gyerekek kezdjék meg az első osztályt!

Ezt Hiller István volt oktatási miniszter és Bangóné Borbély Ildikó, a szocialista párt elnökségi tagja közölte hétfőn sajtótájékoztatón.

Mindketten azt mondták: káoszt okozott, hogy a jövőben már hatéves korban el kell kezdeni az általános iskolát, így több ezer diákot nem tudtak beíratni szüleik.

Hiller István szerint ez az első, de biztosan nem az utolsó alkalom, amikor a köznevelési törvény hatásaival, meggondolatlan intézkedéseivel már nemcsak a szakemberek, hanem a szülők és gyermekeik is szembesülnek.

Szerinte a kormányzat nem készült fel arra, hogy lényegében két évfolyamot kényszerítenek egyszerre iskolakezdésre, így a gyermeklétszám csökkenése ellenére számos budapesti kerületben, az agglomerációhoz tartozó településeken és nagyvárosokban nincs elég férőhely. Abszurdnak minősítette, hogy áprilisban kezdik el tervezni új tantermek építését.

Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt: a hat- és a hétéves gyermekek fejlettsége között nagy különbségek lehetnek, így a kisebbek náluk lényegesen nagyobb, érettebb társaikkal járnak majd egy osztályba, ami miatt hátrányba kerülhetnek.

Bírálta azt is, hogy több iskolában sorsolással döntenek a beiskolázottakról, így nem érvényesül a szabad iskolaválasztás lehetősége.