Belföld | napirend előtt parlament egészségügy
2013. november 19. 10:59

’Csak tönkretenni tudták az egészségügyet’

A magyar polgárok arról is döntöttek – folytatta a szocialista képviselő -, hogy felelősséget vállalnak szegényebb, betegebb társaikért, megosztják a kockázatokat, cserébe elvárják az államtól, hogy a XXI. századi Európában szokásos egészségügyi ellátást kapja meg minden magyar állampolgár. Elvárják, hogy korszerű és könnyen elérhető intézményekben megfelelő fizetésért dolgozó egészségügyi alkalmazottak a lehető legjobb ellátásban részesítse őket.

Az elmúlt három és fél év intézkedéseit taglalva Tóbiás József elmondta: a kormánypárt arról döntött, hogy a politikusok számára biztosít kiemelt ellátást két fővárosi intézményben, miközben minden statisztikai adat igazolja, hogy a társadalom döntő többsége kiszolgáltatott, hogyha az egészségügy intézményről, annak területi elhelyezkedéséről szeretne szolgáltatásokat kapni.

Az MSZP-s politikus úgy fogalmazott: kórházak, szakrendelők lehetetlenülnek el finanszírozási hiba miatt, több száz orvosi praxis betöltetlen, korszerű gyógyszerek helyett egyre több helyen csak gyenge minőségű megoldások érhetőek el a betegek számára.
Hozzátette: ma stigmává vált a születési hely, rövidebb és betegebb életre számíthat az, akinek a családja szegény, kapcsolatok nélküli, a fővárostól távol eső településen él.

Az egészségügyi ellátásból kivont források leginkább a várólistákon látszanak Tóbiás József szerint, aki több olyan beavatkozást sorolt fel, melyekre a betegek gyakran egy évnél is tovább kénytelenek várni.