Belföld | rezsi gázár
2015. február 26. 14:44

Csökkenjenek a gáz- villany- és távhőszámlák!

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az MSZP egy beterjesztett törvényjavaslattal kívánta elérni, hogy a kőolaj világpiaci árának csökkenése miatt a világpiaci gázárcsökkenés haszna maradjon a fogyasztóknál. Ráadásul - tette hozzá - az orosz gázkereskedelmi szerződésben az orosz gáz ára is csökkent, így megvalósítható az MSZP javaslata, mely alapján átlag fogyasztásig a gázszámlák 20, a villany- és a távhőszámlák 10-10 százalékkal csökkennének.

Bár Bencsik János fideszes képviselő is felvetette, hogy az árcsökkenési többletet adják oda a bérből és fizetésből élőknek, ehhez képest a gazdasági bizottság nem fogadta el a törvényjavaslatot.

Tóth Bertalan szerint így egyetlen kérdés maradt tisztázatlan: a Magyar Villamos Műveknél mint gázkereskedőnél megjelenő többlethasznot mire fogják elkölteni?

A képviselő elmondta, nem szeretnék, ha újabb gáz offshore cégekhez kerülne ennek az árcsökkentésnek a haszna, "inkább a magyar emberek kapják meg gáz- villany- és távhőszámla-csökkentés keretében" - fogalmazott.