Belföld, Gazdaság | áfa rezsi
2013. március 14. 12:22

Csökkenteni kell a családok terheit!

Lukács Zoltán elmondta azt is, úgy vélik a rezsihez nemcsak az áramdíj, a vízdíj, a különböző közüzemi költségek tartoznak, hanem a megélhetési költségek általában, így az élelmiszerekre költött pénz is, amire többet fordít egy háztartás, mint rezsire.

Hozzátette: az E.ON gázüzletágának megvásárlására költendő pénzből egymillió magyar lakást lehetett volna hőszigetelni,  és az összes panellakásban mérhetővé lehetett volna tenni a távfűtést, melynek következtében 30 és 50 százalék közti tartós rezsicsökkentés vált volna elérhetővé.

Gőgös Zoltán, a sajtótájékoztatón részt vevő másik MSZP-s képviselő kifejtette: az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése komoly élelmiszer-biztonsági kérdés, hiszen a magas áfa miatt a hivatalosan működő cégek nem tudnak versenyezni a 27 százaléknyi áfát „elcsaló feketén dolgozó emberekkel”.

A politikus aláhúzta: nagyon szűk körben akarnak nagyon radikálisan áfát csökkenteni, így az intézkedés érintene néhány tejterméket és a tőkehúsok közül a sertésféléket.

Mivel hétfőn az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére vonatkozó szocialista törvényjavaslat nem kerülhetett a parlament elé, az MSZP aláírásgyűjtést indít az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentése érdekében.