Drágább állam

Józsa István frakcióvezető-helyettes kedden sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a büdzsében 300 milliárd forint többletkamatköltséget tervez a gazdasági tárca, ám erre csak akkor lehet szükség, ha nem jön létre a hitelmegállapodás az IMF-fel. Így az MSZP szerint a költségvetési javaslatból az következik, hogy a miniszterelnök nem akar egyezségre jutni, továbbra is "az adófizetők pénzét költi saját makacssága miatt".

A szocialista politikus hozzátette: a valutaalap szigorú kontrollt gyakorol a kölcsön visszafizetésének biztosítása érdekében, Orbán Viktor pedig "ódzkodik attól", hogy bármely szakmai szervezetnek hatása legyen a költségvetési politikára.

A jövő évi büdzsé miatt 460 milliárd forinttal emelkednek az emberek adóterhei - mondta Józsa István, elfogadhatatlannak tartva a szociális támogatások - köztük a családi pótlék - befagyasztását, vagyis azt, hogy a reálértékük csökken.

Parlamenti bizottság felügyelje a paksi atomerőmű bővítésének előkészítését!

Az MSZP kezdeményezi, hogy a gazdasági és a fenntartható fejlődés bizottság tagjaiból álló parlamenti vegyesbizottság ellenőrizze a paksi atomerőmű bővítésének előkészítését.

Ezt Józsa István frakcióvezető-helyettes ismertette kedden sajtótájékoztatón, helyénvalónak minősítve, hogy a kormány kiemelt fontosságú beruházásnak nyilvánította a paksi atomerőmű új blokkjának megvalósítását.

Hangsúlyozta azonban, elfogadhatatlan az a "ködösítés", ami a projekt előkészítése körül tapasztalható, ezért javasolják, hogy a jövőben parlamenti bizottság felügyelje a magyarországi energiabiztonság szempontjából meghatározó beruházást, biztosítva annak átláthatóságát.

A paksi atomerőmű telephelyén létesülő új blokk megvalósítását hétfőn nyilvánította kiemelt jelentőségűvé a kormány. A határozat szerint javaslatot kell előkészíteni a megvalósításhoz szükséges beruházói források finanszírozásának módjáról. Meg kell vizsgálni azt is, hogy az állam hogyan tud a beruházáshoz hozzájárulást, állami kezességvállalást, illetve garanciát nyújtani.