Eddig 800 milliárd forintba került a kormány szabadságharca

Burány Sándor, a szocialista párt országgyűlési képviselője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataira hivatkozva azt közölte, az államadósság a kormány állításaival ellentétben nem csökkent az elmúlt időszakban, hanem 2011 végéhez mérten ezermilliárd forinttal meghaladta az egy évvel korábbi szintet.

Kiemelte, a kabinet kudarca egyértelműen a hibás gazdaságpolitikában keresendő, amelyen meglátása szerint a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása és felélése sem segített.

A politikus úgy látja, a kabinet alkalmatlanságára mutat az is, hogy mára mintegy félmillióra emelkedett a tartósan álláskeresők száma, miközben a Malév leállásával, illetve a komáromi Nokia-gyár leépítésével napok alatt 5 ezer ember került utcára. Burány Sándor arra figyelmeztetett, hogy az idén várhatóan gazdasági recesszióval is szembe kell néznie az országnak. Ennek oka szerinte pedig az, hogy a befektetők kockázatosnak tartják a magyar kormány gazdaságpolitikáját, ami - a szocialisták által igazságtalannak tartott egykulcsos személyi jövedelemadóval kiegészülve - a hazai vállalkozásoknak, illetve a belföldi fogyasztás fellendítésének sem kedvez.