Egészségügy - Se meleg étel, se dolgozó

Az MSZP érdemi forrásemelést sürget az egészségügyben, a szocialisták a jelenlegi ciklus végéig 600 milliárd forintos többlettámogatást szorgalmaznak, amelynek kétharmadát fizetésemelésre fordítanák.

Tukacs István, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a jövő évi költségvetés tárgyalásakor 250 milliárd forintos többletet javasoltak az egészségügyi kiadásokra, amit szerinte nagyon könnyen elő lehetett volna teremteni.
    
A kormányon kívül most már mindenki egyetért a szakmában azzal, hogy a következő két évben minimum 600 milliárd forinttal kellene növelni az ágazatra fordított támogatást, aminek a bérfejlesztésen kívül részét a körülmények javítására lehetne fordítani - fejtette ki a szocialista politikus.
    
Mindez csökkenthetné az egészségügyi dolgozók külföldre vándorlását, a legfrissebb felmérések szerint ugyanis az érintettek nem feltétlenül az alacsony bérek, hanem sokszor inkább a nem megfelelő munkakörülmények miatt hagyják el az országot - tette hozzá.
    
Az egészségügy többlettámogatásával emellett azt a hálapénzrendszert is vissza lehetne szorítani, amely jelenleg összességében a betegeknek és az orvosoknak is hátrányos - mondta Tukacs István.
    
A képviselője megjegyezte továbbá: a kormány azonban ehelyett kommunikációs trükkökkel próbálja "átverni az egészségügyben dolgozókat". "Éppen tegnapi hír, hogy a védőnők rájöttek arra, hogy a bérfejlesztésük nem lesz visszamenőleg 35 ezer forint" - fűzte hozzá.