Belföld | időközi választás
2014. november 06. 15:09

Egészségügyet érintő népszavazásként is felfogható az újpesti választás

Az MSZP szerint az egészségügyet érintő, Fidesz-ellenes népszavazásként is felfoghatják az újpestiek a november 23-ai országgyűlési képviselőválasztást.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője csütörtökön Budapesten a Károlyi Sándor Kórház előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kórházi várólistáknál csak a kormányzati korrupciós lista lehet hosszabb.

Értékelése szerint az állam rossz gazdája a kórházaknak, nem jobb, hanem rosszabb lett az egészségügyi ellátás a kórházak állami tulajdonba kerülésével.

Mint mondta, néhány évvel ezelőtt Budapestnek 12 kórháza volt, ebből háromnak volt adóssága, ma minden intézmény komoly pénzügyi nehézségekkel küzd. De nemcsak a várólisták hossza a gond, hanem a nehézkes gyógyszer- és eszközellátás - tette hozzá.

Horváth Csaba azt is problémának látja, hogy az egészségügy területén Budapesten hiányszakmák alakultak ki, holott korábban ezzel ritkán volt probléma. Megjegyezte, évente mintegy ezer orvos adja be külföldi munkavállalási kérelmét.

Horváth Imre, az MSZP újpesti képviselőjelöltje azt mondta, négy évvel ezelőtt az újpesti Fidesz azt ígérte, megmentik és fejlesztik az újpesti kórházat, ehhez képest bezárták a neurológiát és a traumatológiát.

Elmondta, hogy Újpest mintegy 100 ezres lakosságának negyede nyugdíjas, ők nap mint nap járnak kórházba, és a szakrendelőkben három-négy hónapos várólisták vannak.