Belföld | élelmiszerárak társadalompolitika
2013. április 06. 16:45

Egészségügyi és szociálpolitikai programot fogadott el az MSZP választmánya

A sajtótájékoztatón Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője ismertette: a választmány támogatta az alapvető élelmiszerek árának csökkentését, valamint az erről szóló aláírásgyűjtést is. Emellett a választmány is egyetértett azzal, hogy támogatni kell a rezsicsökkentést, de azt igazságosabban, mindenki számára hozzáférhetően kellene megvalósítani - tette hozzá. Az MSZP azt szeretné, ha a gazdagabbaknak kevesebb, a szegényebbeknek pedig több kedvezmény járna, és a rezsicsökkentés kiterjedne például a nem gázzal fűtő háztartásokra is.
    
Botka László hangsúlyozta: a korábban már elfogadott gazdasági, foglalkoztatási és oktatási programok után szombaton megtárgyalták, és szintén támogatták az egészségügyi és a szociálpolitikai programot. Kiemelte: az egészségügyben soha nem látott mértékű a forráskivonás, az "eszetlen és ésszerűtlen" intézményátszervezések pedig már az ellátást veszélyeztetik. Véleménye szerint a szociális védőhálóból mára "csak a lyuk maradt".
    
Kökény Mihály, a párt egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke a sajtótájékoztatón az egészségügyi programot ismertetve elmondta: gyökeres fordulatra van szükség az ágazatban. Egyrészt szerinte a kormány a kórházak, rendelők és háziorvosok rezsiköltségét olyan mértékben csökkentette, hogy azok a működőképesség szélén egyensúlyoznak, így ezt a helyzetet rendbe kell hozni. Másrészt a programban célkitűzésként szerepel, hogy a betegek jussanak hozzá a minőségi ellátáshoz, rövidüljenek a várólisták és csökkenjenek a gyógyuláshoz szükséges anyagi terhek is.
    
Emellett az MSZP visszaadná az "egészségbiztosítás becsületét" is, valamint az egészségügyi dolgozók alkotmányos védelmét és tisztes megélhetését. Egy kormányváltást követően "romeltakarítás, válságkezelés és modernizáció" vár az új kabinetre - fogalmazott Kökény Mihály.
    
Korózs Lajos az MSZP elnökségi tagja a szociálpolitikai programról beszélve leszögezte: ilyen gyenge szociális biztonság a második világháború óta nem volt Magyarországon. Éppen ezért szerinte új szociális védelmi politikára van szükség a nyomor és a szegénység felszámolására és az egyenlőtlenségek csökkentésére. Példaként említette a családi adókedvezmény teljes mértékben kihasználhatóvá tételét az alacsonyabb keresetű társadalmi csoportok számára is, a nyugdíjrendszer iránti bizalom és a korengedményes nyugdíj visszaállítását, valamint nyugdíjvédelem biztosítását a véglegesen rokkantak számára is.