Egészségügyi feladatokról tartott részországgyűlést az MSZP Ajkán

Az egészségügyet érintő problémák és lehetséges megoldásuk volt a fő témája az MSZP Ajkán tartott csütörtöki részországgyűlésének. Az ellenzéki pártnak korábban Hajdúszoboszlón, Egerben és Kazincbarcikán volt hasonló rendezvénye.
A zárt ülést követő sajtótájékoztatón Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) parlamenti frakcióvezetője közölte: az MSZP 10 pontos programot állított össze, amely garanciát jelenthet arra, hogy 2018 után "igazságot lehessen tenni az egészségügyben". Erre azért van szükség, mert a jelenlegi kormánynak "fontosabb a magyar foci, mint az emberek egészsége." A futballra szánt pénznek a magyar egészségügyben lenne a helye - hangsúlyozta.
    
Tóth Bertalan szavai szerint javítani kell az ellátás színvonalát, növelni kell a háziorvosok számát, és jelentősen meg kell emelni az orvosok fizetését.     Az ellenzéki politikus szerint a kormány társadalomfilozófiája az, hogy "akinek több van, még többet kapjon, akinek pedig kevesebb van, annak elengedik a kezét". Tóth Bertalan kitért arra, hogy ma Magyarországon a hónap végére sokaknak elfogy a pénze, több százezer embernek 100 ezer forint alatt van a nyugdíja, "sok idős ember a saját otthonában hal meg, mert nem tudja a fűtést kifizetni".
    
Hozzátette: a kórházak takarítására nem jut pénz, a korai halálozások tekintetében Magyarország az uniós országok között az utolsóelőtti helyen áll. 
    
A fiatal orvosok nem látnak perspektívát, nincs karrierlehetőségük, ezért nincs elég szakorvos és házorvos - hangsúlyozta.
    
Biztos megélhetést kell biztosítani a nyugdíjasoknak, a munka világában és az egészségügyben is - jelentette ki.
    
Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy elérhető, biztonságos, betegközpontú egészségügyet kell létrehozni, szakmailag és anyagilag is meg kell becsüli az ágazatban dolgozókat. 
    
Közölte: Magyarországon a kezdő orvosok keresete a szlovák kollégáik fizetésének egyharmadát teszi ki. A környező országok célországokká váltak a magyar orvosok számára - tette hozzá
    
A politikus szólt arról is, hogy az unió országai közül magyar emberek költenek e legtöbbet magánegészségügyre. Szavai szerint ezt nem a jobb szolgáltatás reményében teszik, hanem azért, hogy "kapjanak egyáltalán valamilyen ellátást".
    
A magánegészségügy egy "hiánypótló rendszer", melyet a hosszú várakozási listák és a nem megfelelő ellátás miatt választanak az emberek - közölte.
    
Aki a Fidesznek nem célközönsége, azok számára marad az állami egészségügyi rendszer, amely pedig "nem hozzáférhető2. A Fidesz ezekről az emberekről "lemondott" - mondta. 
    
Szakács László hangsúlyozta: az egészségügyet meg kell erősíteni, amihez a forrás megvan, hiszen adó formájában ezt az emberek befizetik. A magyar kormány azonban a pénzt olyan dolgokra fordítja, melyre a magyar embereknek nincs szüksége. 
    
Az MSZP által megfogalmazott, az egészségügy jobbá tételét célzó tíz pontos programot határozati javaslat formájában fogják benyújtani a parlament elé - fűzte hozzá.

Kapcsolódó párttagok