MTI/mszp.hu | Belföld | egészségügy | Egészségügy
2018. február 28. 15:42

Egészségügyi vészhelyzet van Magyarországon

Az MSZP-Párbeszéd szerint egészségügyi vészhelyzet van Magyarországon, a szakdolgozókat meg kell becsülni, bérüket azonnal emelni kell 50 százalékkal.
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, független országgyűlési képviselő szerdán Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Orbán Viktor és kormánya az elmúlt nyolc évet végighazudta az egészségügy állapotáról. Hazudtak az ápolók és a szakdolgozók béréről is - tette hozzá, jelezve: "a béremelésnek hazudott alamizsna" 100-200, jó esetben 900 forintos béremelést jelentett a szakdolgozóknál.
    
Elmondta, az MSZP és a Párbeszéd költségvetési törvénymódosítást nyújtott be, amely alapján azonnal nettó 50 százalékkal emelkedne a dolgozók, ápolók bére. Ismertetése szerint ez 200 milliárd forintba kerül, ennyit költött az Emmi tavaly, év végén saját büdzséjéből határon túli focira, egyházakra.
    
Szabó Tímea azt mondta, a 200 milliárd forintot a köztévé finanszírozásából, a paksi bővítésből és a különleges kormányzati kiadásokból fedeznék.
    
Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: ma Magyarországon egészségügyi vészhelyzet van, mert nincs elegendő orvos, ápoló és nem elégséges a finanszírozás.
    

 
Azt mondta, jelenleg nincs kormányzati akarat a helyzet javítására, arra azonban van, hogy magánosítsák az egészségügyet. Ezért kellett, hogy állami kézbe kerüljenek az intézmények - jegyezte meg. Lesz egy gazdagoknak szóló magánegészségügy, a kevésbé tehetőseknek pedig lesz egy szegényes állami ellátás - magyarázta.
    
A képviselők és a Párbeszéd aktivistái a sajtótájékoztató végén "visszaadták azt az alamizsnát", amit az Emmi adott a szakdolgozóknak: zsákokból pénzérméket borítottak a minisztérium épülete elé.