Belföld, Gazdaság | undefined
2014. szeptember 05. 18:05

Égetően fontos a devizahitelek forintosítása

Egyhangúlag Tóbiás József pártelnököt választotta meg vezetőjének kétnapos évadnyitó ülésén az MSZP parlamenti képviselőcsoportja. A politikus a tanácskozást követő gyöngyösi sajtótájékoztatón a devizahitelek forintosítását sürgette.

Budai Bernadett, a párt szóvivője elmondta: a frakcióvezető mellett négy helyettest is megválasztott a képviselőcsoport: Harangozó Tamást, Lukács Zoltánt, Tóth Bertalant és Tóth Csabát.

A kormány hagyja abba a devizahitelesek ügyében öt éve folytatott aktatologatást, égetően fontos a devizahitelek forintosítása – mondta Tóbiás József a Mátraházán tartott frakciótanácskozást követő sajtótájékoztatón, hozzátéve: már ősszel meg kell kezdeni a forintosítás törvényi előkészítését.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője hozzátette, az "Orbán-Matolcsy páros" a legfőbb okozója a devizahitelesek ma meglévő problémájának, hiszen az a gazdaságpolitika, ami 2010-ről 2014-re "elgyengítette" a forintot, kudarcot szenvedett. Tóbiás József felszólította a kormányt, hogy a hibás gazdaságpolitika nyomán az embereknek okozott veszteséget fizesse meg azzal, hogy a 2010-es árfolyamon számolja át a devizahiteleket.

Szavai szerint a devizahiteleken túl is beszélni kell a gazdaságpolitika kudarcáról: ma Magyarországon 4,7 millió ember él létminimum alatt. Azt mondta, továbbra is napirenden kell tartani a minimálbér kérdését, a foglalkoztatás bővítésének ügyét és a szociális rendszerek hiányának mérséklését. Ennek terepét pedig maguk az önkormányzatok jelentik; "az önkormányzatok azok, amelyek a kormányzat által okozott társadalmi és gazdasági feszültségeket, krízishelyzeteket orvosolni képesek" – mondta.

Hiesz György, az MSZP gyöngyösi polgármesterjelöltje arról beszélt, hogy az utolsó napig gyűjteni fogják az ajánlásokat, házról házra járnak. A város korábbi szocialista polgármestere úgy fogalmazott, komoly esélyeik vannak, amit a tavaszi választási eredmények és a megelőző ciklusokban megvalósult fejlesztések is alátámasztanak. Javítja az esélyeiket az is, hogy Gyöngyösön a baloldal összefogott, kezdettől fogva korrekt az együttműködés – mondta.

Kitért arra is, hogy a mostani önkormányzati ciklusban a fideszes vezetésű Hatvanba 28 milliárd, Egerbe pedig több mint 30 milliárd forintnyi fejlesztési pénz érkezett. Ezzel szemben a szintén kormánypárti vezetésű Gyöngyösre mindössze 5-6 milliárd forintnyi. "Ennek zömét is az én polgármesterségem alatt nyerte el a város. (...) Gyöngyös gyakorlatilag mostohagyermek volt" – mondta. "Azt szeretném, hogy ha az emberek elhinnék, ellenzékből is lehetünk sikeresek" – tette hozzá a polgármesterjelölt.