Egy év alatt 468 milliárd forinttal nőtt az államadósság

A szocialista Burány Sándor szerdai sajtótájékoztatóján az Államadósság Kezelő Központ adataira hivatkozott. Szavai szerint ezek tételesen cáfolják a Nemzetgazdasági Minisztérium "diadalittas" állításait, amelyek szerint Magyarország a legsikeresebb az Európai Unióban az államadósság csökkentésében.

A valóság ezzel szemben az - mondta az MSZP-s politikus -, hogy az államadósság a 2010-es kormányváltás óta 720 milliárd forinttal nőtt, a tavaly januárihoz képest pedig mintegy 468 milliárddal. Hozzátette: a jelenleginél csak egyszer, 2011 novemberében volt rosszabb az államadósság-mutató.

Burány Sándor szerint az adósság növekedése ráadásul példátlanul súlyos megszorításokkal és a gazdaság visszaesésével jár együtt.

Az MSZP-s képviselő az MTI kérdésére értékelte a keddi dollárkötvény-kibocsátást is. Azt mondta: a befektetői érdeklődés csak annak szól, hogy Magyarország példátlanul magas, 5 százalékos hozamot fizet egy olyan időszakban, amikor pénzbőség alakult ki. Jelezte ugyanakkor, hogy ez több mint a duplája annak, amekkora hozam mellett a Nemzetközi Valutaalaptól pénzhez juthatna az ország.

Magyarország kedden 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt öt- és tízéves lejárattal.