mszp.hu | Belföld | korrupció Mészáros Lőrinc
2016. június 08. 12:41

Egy gázszerelő, aki mindennap vehetne egy házat a Rózsadombon

A miniszterelnök haveri körének a gazdagodása nem csak gyomorforgató, hanem gyanús is. A vak is látja, hogy az éppen aktuális házioligarcha az, aki a legnagyobbakat kaszálja a közbeszerzéseken. Persze a hatóságok mindig mindent rendben találnak.

Ezt Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja mondta szerdai sajtótájékoztatóján a Parlament előtt. Hozzátette, hogy eljön majd az idő, amikor Magyarország újra olyan hely lesz, ahol az ilyen ügyeket a független igazságszolgáltatás alaposan felderíti és kivizsgálja, a tolvaj, bűnöző gazembereket pedig megbünteti. És akkor majd mi is támogatni fogjuk a felcsúti kisvasút meghosszabbítását, egészen a Gyorskocsi utcáig – jegyezte meg.

A gazdagság ára a szegényebbek nyomora

Elhisszük, hogy egy túlzott ambícióktól fűtött, gázszerelőből lett falusi polgármester tör ekkora babérokra? Elhisszük, hogy Orbán Viktor csak kedveskedik a barátainak, és azért tömi ki őket lóvéval? Vagy igaz az, amit oly sokan sejtenek: hogy ez nem Mészáros pénze? Hogy ez olyan pénz, amiért Orbán – majd amikor vasvillával kergetik el Magyarországról – még bekanyarodhat Felcsútra, bedobhatja a csomagtartójába és elviheti magával Moszkvába? – tette fel a közvéleményt is érdeklő kérdéseket Bárány Balázs, aki kijelentette: amíg el nem jön az elszámoltatás ideje, addig az a dolga, hogy minél több csalást, lopást és gazemberséget feltárjon. Meg kell mutatni a magyar embereknek, hogy az ő nyomorgásuk az ára annak, hogy a slepp mesés luxusban éljen – tette hozzá.

Nyolcezerszer többet keres, mint az átlag

A politikus számításai szerint óránként nyolcmillió forinttal gazdagodott az elmúlt évben Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, Orbán Viktor jóbarátja. Vagyona immáron 24 milliárd forintra tehető, és ezzel ő a 31. leggazdagabb magyar a Forbes szerint. Ez az összeg akkora, hogy naponta venne egy házat a Rózsadombon, és abból, amit az elmúlt egy évben gyarapodott, le lehetne forgatni hat epizódot a Trónok Harcából, annak minden költségével együtt – hívta fel a figyelmet, megjegyezve, hogy Mészáros Lőrinc az elmúlt évben mintegy nyolcezerszer annyit keresett, mint az átlag magyar dolgozó.

Pártunk elnökségi tagja idézte a felcsúti polgármestert, aki korábban így nyilatkozott: „Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye."

156 millió forintnyi közpénz

Bárány Balázs úgy vélekedett, hogy az első két tényezőt nehéz bizonyítani, de Orbán Viktor szerepe egyértelműnek látszik – egy térképen mutatta be a közbeszerzéseket, ahol az elmúlt években Mészáros Lőrinc cégei, érdekeltségei győztek. Egyedül vagy konzorciumban, nem egyszer versenytárs nélkül. A térképen 156 milliárd forint közpénz elhelyezése volt látható. A politikus, hogy a szerencse mellett ez a 156 milliárd forintnyi közbeszerzés is hozzásegíthette Mészáros Lőrincet ahhoz, hogy az egyik leggazdagabb magyar lehessen, ez pedig nyilvánvalóan Orbán Viktornak is köszönhető.

Mint mondta, a térképen szerepel 72 milliárdos vasút-átépítés – ami Mészáros miatt került 20 milliárddal többe –, arborétumfejlesztés Alcsúton 160 millió forintért, de Mészáros az apróért is lehajol: 7 milliós közbeszerzést is nyert a Borsodi mezőség területén.