Egy kormányrendelet, amit vár az MSZP

Tóbiás József az MSZP frakcióvezető-helyettese kifejtette: a 2012-es adatok alapján átlagban 6,9 millió ember veszi igénybe a közösségi közlekedés bármilyen formáját, a 2013. május 15-ével hatályba lépő MÁV-rendelet értelmében 5 és fél millió embert fog érinteni a lopakodó áremelés, mintegy 258 járaton kell fizetni pótjegyet, úgy hogy e mellé minőségi szolgáltatásra nem nyújtanak garanciát.

A szocialista politikus szerint a kormánynak minden eszköze megvan arra, hogy szabályozza a közösségi közlekedés díjtételeit, annak mértékét és a hozzá kötődő szolgáltatásokat.

Május 15-től minden egyes eddig kedvezményre jogosult állampolgár pótdíjat köteles fizetni kilométer-arányosan, így azok a 65 év fölöttiek, akik ingyenesen utazhatnak és azok a fogyatékkal élők is, akik kedvezménnyel rendelkeznek, ahogy azok a gyerekek is, akik már három évesek elmúltak.

Tóbiás József emlékeztetett: két héttel ezelőtt Fónagy János - aki még május elsejét követően sem volt tisztában azzal, hogy a MÁV olyan döntést hozott, aminek értelmében a kedvezményeket megszünteti -, a Parlamentben még úgy válaszolt, hogy a kérdést sem érti.

Az MSZP bízik abban, hogy a kormány kormányrendeletben visszavonja a MÁV-START május elsején bejelentett döntését, vagyis a kedvezmények jogosultságával rendelkező állampolgárok a jövőben is azokkal a kedvezményekkel vehetik igénybe a szolgáltatást, mint eddig.