Gazdaság | átverés ingatlanadó megszorítás
2011. október 20. 12:07

Egy panellakás ingatlanadója 300 ezer forint lehet jövőre

Lukács Zoltán szocialista országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az MSZP-kormány idején tervezett, és a Fidesz által akkor támadott ingatlanadó mértéke tizenkétszer alacsonyabb lett volna, mint a mostani javaslat.

Lukács Zoltán úgy látja, a mostani elképzelések szerint az önkormányzatok akár három százalékos ingatlanadót is kivethetnének az emberek lakásaira, akik szavai szerint már így is el vannak adósodva.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány javaslata alapján a telek- és építményadó felső határát eltörölnék, így az önkormányzatok szabadon határozhatják majd meg ezen adók mértékét.

Cinikusnak mondta azt a megoldást, amelynek lényege, hogy "elviszik az önkormányzatok pénzét", de lehetőséget biztosítanak a számukra, hogy ilyen nagymértékű adókat vessenek ki. Úgy fogalmazott, a kormányzat ezzel megpróbálja az önkormányzatokra áttolni a terhet és a felelősséget. Lukács Zoltán szerint az önkormányzatoktól több forrást visznek el, mint amennyit a feladatok elvonása indokolna.

Elmondta, az MSZP szerint a kormány által benyújtott jövő évre szóló költségvetési tervezet az elszegényedés, a megszorítás büdzséje. Úgy látják, a tervezetben leírt számok nem tarthatók, ezért azt vissza kellene vonni, továbbá megfontolni az MSZP alternatív költségvetési javaslatait.