Belföld, Külföld | Safarov nemzetközi megítélés
2012. szeptember 12. 17:59

Egyetlen dokumentum sem javasolta Safarov átadását

A szocialista országgyűlési képviselő erről azt követően számolt be a sajtónak szerdán Budapesten, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban betekintett a Safarov átadásával kapcsolatos ügy dokumentumaiba.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának tagja közölte: az iratok egyértelműen bizonyítják, hogy a miniszterelnök pontosan tudta, mit csinál. Bárándy Gergely véleménye szerint a történtekért a politikai felelősséget Orbán Viktornak kell viselnie.

A politikus elmondta azt is: indítványozni fogja, hogy az Országgyűlés alkotmányügyi, valamint a külügyi és a nemzetbiztonsági bizottságai is hallgassák meg a miniszterelnököt és az ügyben érintett minisztereket.

Bárándy Gergely - akinek szerdán Répássy Róbert, a KIM államtitkára mutatta meg a Safarov átadásával kapcsolatos dokumentumokat - több iratból is idézett, amelyekből számára az derült ki: sem a Külügyminisztérium, sem KIM nem javasolta a kiadatást.

Mint mondta, a KIM a 2011-ben készített hivatalos álláspontjában fenntartotta azt a véleményét, miszerint nem kívánja átadni a Ramil Safarov azeri katonatiszt ellen kiszabott büntetés végrehajtását Azerbajdzsánnak.

A képviselő szerint egyértelmű az is, hogy a szakmai előkészítő iratok figyelmeztettek a várható külpolitikai veszélyekre, mind arra, hogy a hazájában hősként tisztelt katonát az esetleges átadását követően szabadlábra helyezik Azerbajdzsánban.

Egy 2007 júniusában született külügyminisztériumi feljegyzésben például szerepelt, hogy Örményország Budapesten járó bécsi nagykövete aggodalmának adott hangot Magyarország Kaukázus-politikájának esetleges változása miatt. Eszerint Jerevánban attól tartottak, hogy az ország egy kedvező gazdasági, energetikai pozíciószerzés fejében hajlandó lenne Safarov átadására hazájának. A nagykövet ekkor előrevetítette, hogy az átadás után az azeri hatóságok, bíróságok a társadalmi nyomás miatt szabadlábra helyeznék a katonatisztet, ami indulatokat szakítana fel Örményországban, ennek következményei között pedig akár magyar területen végrehajtott terrorcselekményeket is elképzelhetőnek tartott.

Egy örmény követségi tanácsos 2007-es az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban tett látogatásának dokumentumából pedig az derül ki, hogy a diplomata jelezte: a kiadatás akár háborút is generálhat - mondta Bárándy Gergely.