Belföld | belső egyházak államosítás
2012. április 16. 11:25

Egyházi kézbe adják a szociális ellátórendszert

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Közlönyben múlt héten megjelent szabályozás szerint az állami fenntartásba került szociális intézmények állami feladatait a jövőben a nemzetierőforrás-miniszter fogja ellátni, akinek a gazdasági tárcával közösen április 30-ig kell előterjesztenie a szükséges jogszabályváltozásokat.

A szocialista politikus szerint azonban a határozat nem szól másról, mint hogy egyházi tulajdonba és működtetésébe kerülhet a teljes szociális ellátórendszer. Ugyanis az előterjesztés alapján Réthelyi Miklósnak előbb meg kell vizsgálnia a nemzeti szociális intézmény, mint kiemelt állami feladatot ellátó, a központi költségvetésből finanszírozott intézménytípus kialakításának lehetőségét, valamint azt, hogy a szociális intézmények fenntartását hogyan lehet a települési önkormányzat vagy egyházi, valamint "az elhelyezkedésük szerinti belső egyházi" jogi személyeknek átadni.

A politikus szerint így egyházi kézbe kerülhet a többi között a falu- és tanyagondnoki szolgálat, a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a családsegítés, az utcai szociális munka, a nappali ellátás, és szintén egyházi fenntartásúvá válhatnak az ápolási-gondozási, a rehabilitációs, az átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények és a lakóotthonok.

Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a több ezer, alapszolgáltatást végző intézmény dolgozói egyházi alkalmazottak lehetnek, s ugyanez igaz csaknem ötszáz, szakosított ellátást végző intézmény munkavállalóira.

Korózs Lajos azt mondta: az MSZP hibának tartja a szociális intézményrendszer államosítását, mert a civil szféra és a jelenlegi szolgáltatási rend gyorsan tud reagálni a problémákra, míg az állam vagy egy egyház nem. Mint mondta, a szociális szolgáltatásokat és az alapellátásokat kellene erősíteni, nem az egyházi befolyást.