Egyre igazságtalanabbá válik a rezsicsökkentés

Lukács Zoltán, a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a villamos energia estében, a legalacsonyabb fogyasztókhoz tartozóknál,  a megtakarítás mértéke éves szinten átlagosan 149 forint (ez a megtakarított energiaköltség 1,09 százalékát teszi ki), míg a legtöbbet fogyasztók több mint 26 ezer forintot spórolnak egy év alatt, együttesen a megtakarított energiaköltség 50,6 százalékát.

Mivel a képviselő szerint a gázszámlák 10 százalékos csökkentése is ilyen aránytalanságokat mutat, megismételte: szociális és fogyasztási szempontból is differenciálni kell a rezsicsökkentést. Az MSZP a gáz esetében 5 sávot, míg az áramnál 3 sávot hozna létre.

Közölte azt is: üdvözli, hogy a programot kiterjesztik a nyugdíjas otthonokra is, de felhívta a figyelmet arra, hogy a térítési díjaknak csak egy részét teszi ki a rezsi, ezért azok legfeljebb 1-2 százalékkal mérséklődnek. Ezért azt javasolta: a teljes térítési díjat csökkentsék 10 százalékkal.

Azt sem érti az MSZP - fűzte hozzá -, miért csak ezt az intézménytípust emelte ki a kormányzat, szerintük a programot ki kellene terjeszteni a többi között a gyermekek és családok átmeneti otthonára, a bentlakásos gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények teljes körére, a bölcsődékre, valamint a középiskolai és felsőoktatási kollégiumokra is.

Feltette a kérdést: mi lesz azzal a 150 ezer családdal, akiknél már kikapcsolták az áramot, és azokkal, akik szénnel, fával, brikettel vagy PB-gázzal fűtenek? Ez utóbbi energiahordozókról azt mondta: az elmúlt évben jelentősen, 25-38 százalékkal emelkedett az áruk.