Gazdaság | kormányzati struktúra reform
2012. január 21. 17:00

Egyre sürgetőbbek a szerkezeti változások

Józsa István, az ellenzéki párt gazdasági ügyekért felelős országgyűlési frakcióvezető-helyettese szombati budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: amit Orbán Viktor „könnyedén beígért” Brüsszelben, azt „nem úszhatja meg”, Magyarország az eddig folytatott gazdaságpolitikával nem jutott előbbre. Ha a kormány nem változtat, akkor az történik, „amit eddig is láttunk, hogy az államcsőd szélén tántorog”.

Józsa István szavai szerint Magyarország már a jövő héttől „a Matolcsy utáni világban él”, de nem látszik, hogy ennek mi lesz a tartalma. Mint mondta, 2011 a csalódás éve volt, 2012 pedig félő, hogy az elszegényedésé lesz. Ennek elkerülésére a kormányzati struktúra megreformálását tartotta szükségesnek. Álláspontja szerint ugyanis nem szolgálja az ország érdekét, hogy nincs önálló pénzügyminisztérium és megszűnt a külgazdasági államtitkárság is.    

Az MSZP-s politikus szólt arról is, hogy Magyarországnak - Európával karöltve - erős gazdasági kormányzásra van szüksége, valamint programra és ágazati reformokra. A frakcióvezető-helyettes kevésnek tartotta azokat a nyilatkozatokat, hogy Magyarország minden feltételt teljesít.

„Amit Orbán Viktor művelt Brüsszelben, az csak annyi, amikor a renitens diák nem vágja hozzá a táblatörlő szivacsot az osztályfőnökhöz” – fogalmazott Józsa István, megjegyezve, hogy ennél többre van szükség: „tele kell írni azt a táblát olyan programokkal, amelyekhez pénzt lehet kapni, amelyek a gazdaság növekedését szolgálják”.

Arról is beszélt, hogy ami ellen Orbán Viktor intenzíven fel tudott lépni az ellenzéki időszakban, azt most meg kell valósítania. Nem lehet pozitív változást várni az IMF-megállapodást követően sem, ha nincs előremutató gazdasági program, ebből azonban a mai napig semmi sem látszik – jegyezte meg a szocialista politikus.