Belföld | gyermekéhezés
2014. december 21. 12:29

Egyre több gyereknek fekete az aranyvasárnap

Az MSZP szerint csaknem minden második hétéves kor alatti gyerek szegénységben él azt követően, hogy a kormány több milliárd forinttal csökkentette a szociális ellátások keretét.

Erről a szocialisták két parlamenti képviselője, Bangóné Borbély Ildikó és Korózs Lajos beszélt újságíróknak vasárnap, Budapesten.
    
Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke azt mondta, már Romániában is jobban élnek a gyerekek, mint Magyarországon, egyre többük számára a legfeketébb nap az adventi aranyvasárnap.
    
Az ellenzéki politikus szerint szegénynek számítanak azok a családok, akik havonta kevesebb mint 60 ezer forintból kénytelenek élni, a gyerekek asztalára pedig nem jut hús, gyümölcs, zöldség, illetve tejtermék.
    
Korózs Lajos hangsúlyozta, a "korrupt kormány" a szegények számának növekedése ellenére 132 milliárd forintról 108 milliárd forintra csökkentette a szociális kiadásokat a jövő évi költségvetésben, ráadásul az összeg nagy részét, 70 százalékát közmunkára fordítja. Ez azt jelenti, hogy jövőre gyakorlatilag megszűnik a segélyezés, kevesebb jut például családi pótlékra, anyasági támogatásra és gyesre - fejtette ki.
    
Bangóné Borbély Ildikó emlékeztetett, a költségvetés parlamenti vitájában kezdeményezték, hogy a rászoruló gyerekeknek az év minden napján biztosított legyen az ingyenes étkezés. A politikus szerint ez gyermekenként napi 440 forintos kiadás lett volna, vagyis például a jelenlegi 16 napos téli szünetben 845 millió forintból lehetett volna megoldani a szegény gyermekek élelmezését. Ez az összeg kevesebb, mint amennyit Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester "kifelejtett vagyonnyilatkozatából" - fogalmazott az MSZP képviselője.
    
Bangóné Borbély Ildikó sajtótájékoztatója végén Ferenc pápa tanácsára utalva mindenkit arra kért, hogy imádkozzon az ország vezetőért, hogy a jövőben jól kormányozzák az országot.