Belföld, Gazdaság
2012. december 12. 16:57

Együttműködési tárgyalások, felsőoktatás

Januárban indulhatnak az együttműködési tárgyalások a demokratikus ellenzéki szervezetekkel

Az MSZP pozitív visszajelzéseket kapott attól a nyolc ellenzéki szervezettől, amelynek két hete küldtek együttműködési felhívást, így január első hetében közjogi-alkotmányjogi kérdések megvitatásával kezdődhetnek meg az egyeztetések - jelentette be Mesterházy Attila pártelnök, az MSZP szerdai elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

A pártelnök november végén jelentette be, hogy szakpolitikai egyeztetésekkel kezdődő, a jövő év végére a közös jelölt- és listaállításig, azaz egy választási szövetség létrehozásáig vezető tárgyalásokat kezdeményez az MSZP a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel. A szocialisták az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóit - a Haza és Haladás Egyesületet, a Milla Egyesületet és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat -, az LMP-t, a Demokratikus Koalíciót, a 4K!-t, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot (MSZDP) és a Szövetségben, Együtt Magyarországért (SZEM) pártot keresték meg.

Mesterházy Attila szerdán azt közölte: minden általuk megszólított szervezettől pozitív észrevétel, visszaigazolás érkezett, ezekből az a közös téma körvonalazódott, hogy közjogi-alkotmányjogi kérdésekben kell és van értelme az egyeztetésnek. Mint mondta, ezzel még a 4K! és az LMP is egyetértett.

Így a pártelnök szerint az MSZP arra készül, hogy január első hetében megkezdődhetnek az egyeztetések arról, mit kell tenni ahhoz, hogy Magyarországon újra köztársaságról, jogállamról, demokráciáról lehessen beszélni.

Közölte azt is, hogy Bajnai Gordonnak, a Haza és Haladás Egyesület elnökének szerdán levelet juttat el, amelyben az MSZP elnöksége nevében deklarálják, hogy az Együtt 2014 erkölcsi alapvetéseiről szóló dokumentumával - amelyet a szervezet juttatott el az MSZP-nek - teljes mértékben egyetértenek, így erről nem tartanak indokoltnak további egyeztetéseket.

Mint mondta, az MSZP elnöksége részletesen megtárgyalta az Együtt 2014 elvi alapvetését, és egy 53 oldalas dokumentumot is készítettek, amelyben ezt összevetették az MSZP elmúlt két évben követett politikájával.

Ennek alapján szerinte az Együtt 2014 erkölcsi alapvetéseiben megfogalmazottak "100 százalékban fedik" az MSZP 2010 óta folytatott erkölcsi-elvi-politikai tevékenységét.


***


A 2014-es tanévben a diákok ingyenesen kezdhetnék meg felsőoktatási tanulmányaikat

Az MSZP kormányra kerülése esetén eltörli a hallgatói szerződések rendszerét és vállalja, hogy 2014 szeptemberében minden diák ingyenesen kezdheti meg tanulmányait a felsőoktatásban - mondta Mesterházy Attila pártelnök, az MSZP szerdai elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

A pártelnök közölte: az elnökség egyhangúan támogatta kedden, Debrecenben tett kezdeményezését, így ha az MSZP 2014-ben kormányra kerül, akkor vállalják, hogy a szeptembertől kezdődő első tanév tandíjmentes lesz minden diák számára, aki elérte a bekerüléshez szükséges ponthatárt, az első év után pedig szociális és tanulmányi alapon dőlne el, hogy a továbbiakban ki folytathatja térítésmentes vagy térítéses képzésben.

Hozzátette: emellett eltörölnék a hallgatók röghöz kötését, mert ez rossz eszköz a hallgatók elvándorlásának megoldására.

Arra a kérdésre, hogy az ingyenes tanévkezdést miből finanszíroznák, Mesterházy Attila kijelentette: "a szocialista párt azt mondja, hogy lesz Magyarországon a felsőoktatásban tandíj, csak egy igazságosabb módszerrel", így az a tandíj nem önköltségi lesz, mértéke jóval kevesebb kell, hogy legyen és nem 10 500 államilag finanszírozott helyet tartanának fenn.

Hozzátette: az MSZP szerint kell egyéni anyagi áldozatot vállalni a felsőoktatásban, de ez két oldalról, a tanulmányi eredmény és a szociális helyzet oldaláról korlátos lenne, éppen annak érdekében, hogy "például Fejér megyéből, kisebb falvakból, más fiatalok is lehessenek jogászok és miniszterelnökök a következő húsz évben".

Arról, hogy az MSZP az államilag támogatott helyekre milyen keretszámokat vezetne be, a pártelnök azt mondta, hogy nem konkrét számot mondanának, hanem az adott évben érettségizők számának arányában állapítanának meg egy keretet.

Mesterházy Attila arra a kérdésre, hogy első ingyenes tanév hogyan érintené azokat, akik 2014-ben részösztöndíjjal vagy önköltséggel tanulnak és már felvették a diákhitelt, azt mondta: ezeket a kérdéseket a rektori konferenciával és hallgatói érdekképviseletekkel közösen szeretnék rendezni, ugyanakkor jelezte, a Diákhitel 2-őt ebben a formában nem tartanák meg, mert szerintük az nem segíti, hanem eladósítja a hallgatókat. Szerinte olyan konstrukciót kell kitalálni, amely nem terheli végletesen a magyar költségvetést.

Hangsúlyozta: az elnökség egyetértett azzal is, hogy a kormány "cinikus és pofátlan" magatartást folytat az ügyben, hiszen amikor a miniszterelnöknek volt szüksége arra, hogy egyeztethessen a hallgatókkal, akkor nagy örömmel fogadta őket, most viszont, amikor a hallgatóknak lenne szükségük a magyar miniszterelnökre, akkor visszautasítja őket.

Szerinte ez elfogadhatatlan, főként annak fényében, hogy a miniszterelnök ellenzékben még egyértelműen kizárta a tandíj bevezetését, és arról is beszélt, hogy ő maga sem lett volna jogász, ha tandíj lett volna abban az időszakban, amikor ő jelentkezett egyetemre. "Ebből látszik, hogy a miniszterelnök hazudott és a felsőoktatásba készülő hallgatókat is becsapta" - fogalmazott.

Közölte: az MSZP visszautasítja a kormányfő önfenntartó felsőoktatásról szóló elképzelését, az egyetemi autonómia csorbítását és a kancelláriarendszer bevezetését is. A szocialisták ezzel ellentétben olyan rendszert képzelnek el, ahol az egyetemi autonómia gazdálkodásban, személyi feltételekben és az oktatásban ki tud teljesedni - hangsúlyozta.