Együttműködési tárgyalásokat kezdeményez az MSZP a demokratikus ellenzéki szervezetekkel

A szocialista párt elnökségének erről szóló döntését Mesterházy Attila pártelnök jelentette be szerdán. Az MSZP azt szorgalmazza, hogy a demokratikus pártok és szervezetek 2013 első négy hónapjában a szakpolitikai javaslataikról tárgyaljanak, majd a programok egyeztetése után szeptemberig közösen készüljenek fel a regisztrációs kampányra. Ez vezethet el ahhoz, hogy 2013 végén az együttműködésben résztvevők közös jelölteket és közös listát állítanak a választásokra - ismertette.

A Szövetség a változásért elnevezésű javaslatcsomagot a szocialisták szerdán az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóinak - a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesületnek, a Milla Egyesületnek és a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak -, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a 4K!-nak, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak és az Árok Kornél elnökölte Szövetségben, Együtt Magyarországért pártnak küldték meg a sajtótájékoztatóval egy időben. Az országos politikai erőknek eljuttatott felhívást civil szervezeteknek és érdekképviseleteknek is elküldik.

A javaslat januártól csaknem húsz témában kezdeményez szakpolitikai egyeztetéseket a demokratikus ellenzéki oldalon: elsőként a gazdaság- és költségvetési politikáról, valamint a jogállamiságról és a demokráciáról, majd a foglalkoztatás- és az oktatáspolitikáról, a szociálpolitikáról és az esélyegyenlőségről, a vidékfejlesztésről, a közbiztonságról, az önkormányzatokról és az állami szerepvállalásról, a külügyekről és a nemzetpolitikáról, a környezetvédelemről, végül a regionális stratégiákról.

A szocialisták elnöksége minden témában 3-4 tagú tárgyalódelegációt jelölt ki. Ezeket többségében az MSZP elnökségi tagjai, parlamenti és önkormányzati képviselői alkotják, de a gazdaságpolitikáról tárgyalók között ott van Kákosy Csaba, a Gyurcsány-kormány gazdasági és közlekedési minisztere is, akit akkor az SZDSZ jelölt a tisztségre.


Mesterházy Attila arról beszélt: a 2014-es parlamenti választás több évtizedre meghatározza az ország jövőjét, a kormányváltás nemzeti érdek, a gazdasági, társadalmi, politikai és demokratikus válságból kivezető összefogásról ezért nem elég beszélni, tettekre van szükség. "Olyan folyamat elindítását kezdeményezzük, amely világos és ütemezett menetrend alapján a programok egyeztetésétől elvezethet egy választási szövetség létrehozásáig" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy céljuk a közös jelölt- és listaállítás, miközben a választási szövetségben résztvevők megőrzik szervezeti önállóságukat és identitásukat.

Hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt programalapú együttműködésre van szükség, ez a feltétele a választási együttműködésnek. Ugyanakkor - folytatta - a regisztrációs kampányra való felkészülésbe és a regisztrációs kampányba azok is bekapcsolódhatnak, akik a programegyeztetésben nem vettek részt, a szavazói aktivitás növelése ugyanis minden demokratikus elkötelezettségű szervezet közös érdeke.

A szakpolitikai elképzelések összehangolásáról azt mondta: nem önfeladást, elvtelen alkukat, hanem az ország érdekében meghozott józan kompromisszumokat jelent. Nem egyszerűen elitcserére, hanem új politikai megoldásokra, tudatos tervezésre van szükség - jelezte.Sorsdöntőnek nevezte, hogy a választói névjegyzékbe minél többen iratkozzanak fel. A regisztrációra felkészülés akkor a leghatékonyabb, ha a szervezetek megosztják egymás között a feladatokat - fejtette ki Mesterházy Attila.

Hozzátette: elengedhetetlen aktivisták tízezreinek toborzása mind a regisztrációs időszakra, mind a választási kampányra. Véleménye szerint a választók mozgósításához 25-30 ezer aktivista kell, és a választási csalások elkerülésére több mint 20 ezer szavazóköri delegáltat kell felkészíteni.

A jelöltállítással kapcsolatban azt emelte ki az MSZP elnöke, hogy mind a 106 egyéni körzetben a legtöbb szavazó megnyerésére képes jelölteket kell megnevezniük, azonban a töredékszavazatok összegyűjtése érdekében a közös lista is szükséges.
 

A "Szövetség a változásért" teljes anyag letölthető pdf formátumban a "Letöltések" fülnél.