Együttműködő társadalomra van szükségünk

Önkényuralmi rendszer kiépítése zajlik Magyarországon Orbán vezényletével – jelentette ki Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint az önkényuralmi rendszer kiépítésének egyértelmű jele, hogy rendkívüli állapotra való hivatkozással lehet olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek lehetetlenné teszik telekommunikációs eszközök használatát, a levelezéseket cenzorok ellenőrzik, illetve vagyonokat zárolhatnak, embereket telepíthetnek ki otthonukból. Aki nem a Fidesz csókosa, az csak szív – tette hozzá Gúr Nándor.

A politikus kifejtette: az egészségügyet kirabolták, százmilliárdokat vontak ki az ágazatból, alulfizetett ápolók és orvosok ezrei hagyták el az országoz, az oktatás területén a forráskivonást követően olyan bürokratikus rendszert építenek, amelyben a tanárok nem tudnak normálisan tanítani, ráadásul próbálnak elbánni azokkal, akik szót emelnek a rendszer ellen – utalt a képviselő a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tantestületének tiltakozására.

Pofátlannak nevezte továbbá a havi ötmillió forintos MÁV-vezetői fizetéseket, ami napi 225 ezer forintnak felel meg, miközben egy jegyvizsgáló mindössze havi 140–150 ezer forintot keres.

A képviselő szerint ilyen helyzetekben a politikának, a civil és érdekvédelmi szervezeteknek együtt kell mozogniuk, együtt kell képviselni a társadalom többségét.

Ez sztrájkokhoz vezet, de egy-egy sztrájk nem változtatja meg a rendszert, az önkényuralmi törekvés megtörése érdekében nemcsak ellenzéki pártokra van szükség, hanem egy együttműködő társadalomra is - fogalmazott.

Kapcsolódó párttagok