Belföld | Papcsák Ferenc Városliget főváros
2013. december 03. 15:58

El a kezekkel a Városligettől!

Tóth Csaba országgyűlési képviselő, az MSZP zuglói elnöke keddi, Horváth Csabával közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a parlament ma délután tárgyalja a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvényjavaslatot, amelyet Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere nyújtott be. A javaslat szerint a területet 99 évre ingyenesen vagyonkezelésbe adnák egy később megalakuló állami cégnek.

Hozzátette, ez a cég rendkívüli jogosítványokkal fog bírni, hiszen senkit nem kell megkérdeznie majd arról, hogy mit építsen, vagy mit romboljon, hány fát vághat ki, mennyi zöld területet vehet el, ahogyan Papcsák a zuglóiakat sem kérdezte meg, mielőtt az előterjesztést benyújtotta. A képviselő szerint Papcsák becsapta ezeket az embereket, akik megválasztották polgármesternek.

Úgy véli, a polgármester feltette a koronát három éves botrányokkal teli városvezetői tevékenységére. Példaként említette a rovásírásos táblákat, a turul szobrot, valamint a 100 milliós vesztegetési botrányt.

A zuglóiaknak elegük van Papcsák Ferenc ámokfutásából – mondta –, és felszólítják, azonnal vonja vissza a törvényjavaslatot, ne okozzon több kárt a kerületnek.

„Papcsák Ferenc jól tudja, hogy jövőre a zuglóiak nem kérnek belőle, ezért bátran hozzányúl a családi ezüsthöz.”

Tóth Csaba szerint a zuglóiak azt kérik, és azt várják Papcsáktól, hogy vigyázzon a Városligetre. El a kezekkel a Városligettől! – tette hozzá.

Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy a győztes pályaműből kiderül, a területet jelentősen beépítik, ezzel megszűntetik pihenőparki funkcióját.

Elmondta, a Városliget több ezer budapesti család kedvenc kiránduló helye, nem csak az Állatkert, a nemrég bezárt Vidámpark vagy a múzeumok, hanem a környezet miatt is. A megismert tervek szerint azonban ezt a funkciót megszüntetnék.

A szocialista politikus ezért követeli Tarlós Istvántól, hogy ne „lapítson” tovább, álljon ki a fővárosiak érdekeiért, menjen el Orbán Viktorhoz, és követelje, hogy „el a kezekkel a Városligettől!”.

Kijelentette, ha Tarlós ezt nem teszi meg, népszavazást kezdeményeznek, ezen túl pedig minden jogi eszközzel meg fogják akadályozni, hogy a Városligetet tönkretegyék.

A képviselő elmondta, támogatják a múzeumi beruházásokat, de nem egy másik érték tönkretételével. Véleménye szerint számos helyszín van, ahol meg lehet valósítani a kulturális beruházásokat. Példaként hozta fel a Nyugati téren félbehagyott kormányzati negyedet.

Azt is hozzátette, ellenzik, hogy 99 évre államosítják a Városliget egészét, és egy olyan gazdasági társaságra bízzák rá, ami közbeszerzési eljárás nélkül költ el százmilliárdokat.

A sajtótájékoztatón bemutatta a győztes pályaművet is, amelyből szerinte le lehet vezetni, hogy a liget teljes bekerítése történne meg, ami még arra is alapot szolgáltatna, hogy fizetős legyen a besétálás.

Végül elmondta, ez az indítvány nem más, mint a Fidesz beismerése, hogy a fővárosban elvesztették a választásokat, és még utoljára kellemetlenséget okoznak a zuglóiaknak és a budapestieknek.

Erre adnak csattanós választ néhány hónap múlva a választók – zárta a sajtótájékoztatót.