Elég a repülőtársaságok embertelenségéből – Jön a fapados etikai kódex

A fapados légitársaságokra vonatkozó etikai kódex megalkotását kezdeményezi az Európai Parlament (EP-) Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának alelnöke.
Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón rögzítette, nem a fapados légitársaságok ellen akarnak fellépni, üdvözlendőnek tartják ezt az üzleti modellt, amely forradalmat hozott az európai repülésben.
    
Az elmúlt időszak botrányai miatt azonban megálljt kell parancsolni a cégeknek egy határozott fogyasztóvédelmi akciótervvel a fapados légitársaságok utasai jogainak megvédése érdekében - hangsúlyozta.
    
A problémák közé sorolta, hogy sokszor cserben hagyják az utasaikat ezek társaságok, nem tájékoztatják őket, még azt a legalapvetőbb szabályt sem tartják be, hogy nem változtatnak egy megvásárolt szolgáltatás tartalmán.
    
Ujhelyi István elmondta, meghívja szeptember 5-re az EP-be a repülőtársaságok, a repülőterek üzemeltetőinek és a fogyasztóvédelmi szervezeteknek a képviselőit, hogy egyeztessenek velük az etikai kódexről.
    
Jelezte, nem akarnak az árképzésbe beleszólni, azt szeretnék, ha egységes, átlátható, követhető szabályok lennének.
    
Ismertetése szerint Európában mintegy 150 repülőtársaság működik, ebből körülbelül 20 a fapados.
    
A sajtótájékoztatón részt vevő F. Szabó Emese szakújságíró szerint a piaci verseny arra késztette a légitársaságokat, hogy minden fillért megfogjanak és leginkább az utasokon lehet spórolni. Elmondta, a kódex nem csupán a fapados, hanem az összes légitársaságra vonatkozna.
    
Az etikai kódexnek tartalmaznia kellene azt az előírást, hogy a légitársaságnak előzetesen tájékoztatnia kell az utast, mit tartalmaz a jegy ára. Egymás mellett ülnek-e az együtt utazók, hány csomagot vihet az utas - sorolta.
    
Az utasokat tájékoztatni kell, ha valami gond adódik - tette hozzá. Elmondta, a meglévő és kötelező előírásokat - például a késések miatti kártérítés fizetése - be kell tartani.
    
Varga G. Gábor szakújságíró úgy látta, a problémák jelentős része a hatályos jogszabályok betartásával és "korrekt, emberi kommunikációval" orvosolható lenne.
 

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21