Belföld | villamosfejlesztés ötös metró főváros
2012. augusztus 23. 15:14

Elégtelen a fővárosi városvezetés teljesítménye


Horváth Csaba csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a város vezetése nem tudja, hogyan oldja meg a létező problémákat, ellenben "szép, színes víziói" vannak egyebek mellett az 5-ös metróról és a villamosfejlesztésekről, miközben az elképzeléseket többnyire már az előző városvezetés kidolgozta.A szocialista politikus szerint ez a négy év nyomot fog hagyni Budapesten, és mintegy 200 milliárd forint lesz a főváros vesztesége a források csökkentése miatt, ezért a tanévkezdés közeledtével elégtelennek nevezte a városvezetés teljesítményét.

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy a villamos- és troliberuházásokat már 2008-ban elfogadták, s ha nem állították volna le azokat, akkor az 1-es és a 3-as villamosra, valamint a budai fonódó villamoshálózatra vonatkozó projekt ma nem "megvalósulatlan álom" lenne. Hozzátette, a 2-es metró és a HÉV-ek összekötésére már 2005-ben megvoltak a tervek, ám a kivitelezést megelőzte a 4-es metró, amelyet az új városvezetés "megrövidített".

Horváth Csaba szólt arról is, határozottan ellenzi azt, hogy a rakpartot úgy adják át a gyalogosoknak, hogy kitiltják onnan az autósokat, szerinte ehelyett valódi és következetes megoldás kell, hogy ne alakuljon ki hasonló helyzet, mint a Budaörsi úti buszsáv megnyitásakor.

Az MSZP politikusa kitért arra is, hogy álláspontja szerint a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) szabálytalan közbeszerzési eljárások vannak, s már a tenderek lezárulta előtt megvannak a "kinevezett fideszes nyertesek". Úgy fogalmazott: erősen úgy véli, hogy a januári békemenet egyik szervezője, Széles Gábor a politikai esemény mellett "termékbemutatót tartott", s elnyerte a fideszes döntéshozók tetszését.

Tüttő Kata, a párt fővárosi frakcióvezető-helyettese a forráskivonásokat bírálta és aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a keletkezett "lyukakat" új adókkal pótolják majd az önkormányzatok. Megjegyezte, hogy a 2013-as költségvetési tervben ma 400 milliárdos elvonás szerepel az önkormányzatoknál, vagyis jóval kevesebb jut működésre, feladatellátásra.

Példaként hozta fel a fővárost, ahol első lépésként már eddig is megszüntették az önként vállalt feladatokat, majd csökkentették a kötelező ellátás színvonalát. Úgy véli: nem az 5-ös metró a kérdés, hanem a város jelenlegi helyzete és a hitelállomány visszafizetése.

A fővárosi szocialista politikus a költségvetési tervezet legnagyobb veszteseinek nevezte a budapestieket, s jelezte, hogy pártja alternatív költségvetést és adórendszert dolgoz ki.