Gazdaság | EKB jegybanktörvény
2012. április 23. 16:42

Elégtelen a jegybanktörvény tervezett módosítása

Veres János országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: az indítvány, amelyet a múlt héten nyújtott be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, nem foglalkozik a legfontosabb uniós kifogásokkal, a monetáris tanács bővítésének lehetőségével és az új jegybanki alelnök kinevezésével, amit egyaránt kifogásoltak a nemzetközi szervezetek.

Hozzátette, a kormány ugyanakkor törölne a nemzeti bankról szóló törvényből egy olyan - a monetáristanács-tagok felmentéséről szóló - rendelkezést, amelyet megtartani javasolt az EKB. Veres János szerint ez a változtatás jogbizonytalanságot okoz.

Az MSZP-s politikus azt mondta: a kormányzati javaslat azt bizonyítja, hogy a kabinet továbbra is a feszültségteremtés politikáját folytatja ahelyett, hogy a megegyezést keresné. Ennek következménye - folytatta -, hogy a lejáró államadósság megújítása most legalább kétszer annyiba kerül, mint ha a kormány már megállapodott volna a Nemzetközi Valutaalappal, a "kuruckodó politika" miatti többletet pedig az állampolgárok fizetik meg.