Élelmiszert nem adóztatunk!

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője budapesti sajtótájékoztatóján azt szorgalmazta, hogy az élelmiszereket ne adóztassák az Európai Unióban, így Magyarországon se.

Szanyi Tibor azt mondta, hogy már az országgyűlési és az EP-kampányban is szorgalmazták az élelmiszerárak áfacsökkentését, most azonban már azt javasolta az EP szocialista frakciójának, álljanak azon kezdeményezés mellé, hogy élelmiszert ne adóztassanak. Utalt arra, hogy Európában jelenleg három ország van, Málta, Írország és az Egyesült Királyság, ahol nincs áfa az élelmiszereken.

Az EP-képviselő közölte, hogy felmérések szerint ma Magyarországon minden második embernek problémát jelent a létfenntartáshoz szükséges élelmiszerek megvásárlása.

Hozzátette: élelmiszereket sújtó áfa eltörlésével megszűnnének az áfacsalások is. Kifejtette, hogy egyes vélemények szerint az EU tagállamai 1000 milliárd eurónyi áfát nem tudnak beszedni a csalások miatt, a be nem szedett forgalmi adó közel fele az élelmiszerszektorból származik.