Életszerűtlenek a lakhatási támogatás szabályai

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár csütörtökön ismertette a legfeljebb másfél évre adható lakhatási támogatás rendszerét. A támogatás akkor jár, ha a minimum három hónapja álláskeresőként nyilvántartott igénylő lakóhelye és új munkahelye legalább száz kilométerre van egymástól. Tóbiás József, a szocialisták frakcióvezető-helyettese erre reagálva elmondta: helyeslik a munkaerő-piaci mobilitás feltételeinek megteremtését, a lakhatási támogatási szabályai azonban életszerűtlenek, ezért az nem fogja beteljesíteni a célját.
    
Kiemelte, hogy a támogatás összege félévente változó, az első hat hónapra 100 ezer, a másodikra 60 ezer, a harmadikra pedig már csak 40 ezer forint adható a bérleti díjra és a rezsiköltségekre. Mint mondta, a jelenlegi gazdasági helyzetben szinte kizárt, hogy egy év elteltével bárki állni tudja a kieső 60 ezer forintot, ennyi idő alatt ugyanis nem nőnek a fizetések ilyen mértékben. Kitért arra is, további feltétel, hogy az igénylő bruttó havi jövedelme ne haladja meg a minimálbér háromszorosát. Ezzel - jelezte - a közszolgálatban dolgozók nagy részét kizárják a támogatásból.
    
Az MSZP-s politikus szerint a kormánynak a foglalkoztatottság növelése érdekében elsősorban kiszámítható gazdaságpolitikát kellene folytatnia, a munkaerő-piaci mobilitáshoz pedig szakképzett munkaerőre van szükség, miközben a kormány éppen csökkenti a közismereti tárgyak arányát a szakképzésben.
    
Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön beszédet mondott az Opel új, többféle típus előállítására alkalmas motorgyárának avatóján, Tóbiás József közölte: az Opel beruházása - az Audiéhoz és a Mercedeséhez hasonlóan - az előző kormány alatt kezdődött. Ezzel szemben a 2010-es kormányváltás óta alig indultak új beruházások és csökkent az európai uniós támogatások lehívásának intenzitása is - tette hozzá.