Elfogadhatatlan a gyermekétkeztetés drágulása

A Népszabadság kedden - az Emberi Erőforrások Minisztériumában készült előterjesztésre hivatkozva - arról írt: átlagosan 562 forintba kerülne a felső tagozatosok napi étkezése és 262 forintba az ebédje, ha a menzákon bevezetnék a kötelező reformkonyhát.

Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese kedden sajtótájékoztatón azt mondta: ez 30-75 százalékos áremelést jelentene, ami elfogadhatatlan. A kormányt arra szólította fel, ne hárítsa át a családokra vagy az önkormányzatokra az egészségesebb ételek elkészítésének költségeit.

A szocialista politikus ezzel kapcsolatban arról beszélt: országszerte 500 ezer gyerek éhezik, él nélkülözésben, a kormányváltás óta nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek, nőtt a szegények és azon belül a szegény gyermekek száma. A kormány pedig csak ront a helyzeten az átlagosan és az átlag alatt kereső családok terheinek emelésével - fűzte hozzá.

Simon Gábor újólag bírálta a gyorsvonati pótjegy bevezetését és a szociális temetésről szóló kormányjavaslatot is, amely a gyászoló közreműködését írná elő az ingyenes temetés feltételeként. Az utóbbival kapcsolatban közölte: ha a parlament elfogadja, az MSZP ombudsmanhoz fordul. A szocialisták emellett kegyeleti járandóság - vagyis egy egyszeri, vissza nem térítendő hozzájárulás - bevezetését kezdeményezik, így segítenének a hozzátartozójukat elveszítő idős embereket.