Elfogadhatatlan a régiónként eltérő minimálbér

Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási bizottságának szocialista elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón rámutatott: a munka törvénykönyvének az Országgyűlés előtt lévő tervezete lehetőséget adna arra, hogy a kormány az egyes földrajzi területek munkaerő-piaci sajátosságait figyelembe véve állapítsa meg a kötelező legkisebb munkabér összegét. A törvényjavaslat - indoklása szerint - a földrajzi területenként eltérő minimálbér megállapítását engedélyezné.

A szocialista politikus elmondta: félő, hogy ez nem azt eredményezi majd, hogy a leghátrányosabb helyzetű térségekben jövőre 92 ezer forintnál magasabb lesz a minimálbér, hanem ismét az ott élők járnak majd rosszabbul.

Gúr Nándor szerint ez a lépés illeszkedne a kormány igazságtalan gazdaság- és társadalompolitikájába, noha az MSZP megítélése szerint arra volna szükség, hogy járulékcsökkentéssel segítsék a foglalkoztatás bővítését, a leghátrányosabb helyzetű térségekben pedig járulékkedvezménnyel, esetenként járulékmentességgel segítsék azokat, akik vállalják, hogy az eddiginél több embernek adnak munkát. A szocialista képviselő hozzátette: ez a megoldás - a kormány által javasolt régiós minimálbérrel szemben - nemcsak a minimálbér emelését nehezen kigazdálkodó vállalkozásoknak kedvezne, hanem az embereknek is.