Belföld | időközi választás civil szervezetek
2011. november 11. 16:58

Elfogadhatatlan a szegényekkel szembeni büntetőjogi fellépés

A politikus az egykori Moszkva téren nyilatkozva felháborítónak nevezte, hogy "ahelyett hogy meghallgatták volna őket", rendőröket hívtak a Város Mindenkié csoport aktivistáira, akik pénteken - miután a hajléktalanokat büntető intézkedések ellen tüntettek a helyszínen - betódultak a VIII. kerületi önkormányzat polgármesteri titkárságára és ott leültek a földre. A nagyjából kéttucatnyi demonstrálót végül rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt állították elő.

Lévai Katalin - aki korábban a Medgyessy-kormány tárca nélküli minisztere, majd MSZP-s európai parlamenti képviselő volt - szolidaritásáról biztosította az aktivistákat, és azt mondta: hozzájuk hasonlóan elfogadhatatlannak tartja azt a politikát, amely a szegényekkel, a kirekesztettekkel szemben büntetőjogi eszközökkel lép fel.

A vasárnapi időközi választásról szólva elmondta: a fideszes Láng Zsolt és az LMP-s Karácsony Gergely személyében két olyan jelölt is indul, aki már az országgyűlési képviselő, így helyettük más kerülne be a törvényhozásba. "Én viszont vállalom magamat, a civileket és vállalom az MSZP-t" - mondta. A II. kerületieket arra biztatta: ne maradjanak otthon, a választáson való részvételükkel fejezzék ki az elégedetlenséget, csalódottságot, amit a kormánnyal szemben éreznek.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja szintén a választási részvétel fontosságáról beszélt, mondván, "az nem demokrácia, amikor 5-10 százaléknyian szavaznak". Lévai Katalin két riválisa már ott ül a parlamentben és "nem csinál semmit" - mondta, hozzátéve, hogy az MSZP jelöltje viszont "az esélyegyenlőség felkent papnője".