Elfogadhatatlan az AB döntése

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja az Alkotmánybíróság hétfői döntését a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának alapvető szabályaival kapcsolatban, mert az szerintük a Fideszt segíti abban, hogy támogatottságánál sokkal jobb eredményt elérve szerezzen többséget Budapesten.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a demokrácia utolsó bástyája is elesett, miután az alaptörvényt tiszteletben tartó bírák, már kisebbségben vannak az AB-ben. Kijelentette: a testület a Fidesz választási csalásról szóló javaslatát erősítette meg.

Felhívta a figyelmet Paczolay Péter AB-elnök véleményére, miszerint a választási törvény módosítása alaptörvényellenes. 

Hangsúlyozta, a Fidesz választási csalásra készül Budapesten és ennek lehetőségét nem hárította el minden elemében az AB, amely nem változtatott érdemben a jogszabályon a tekintetben, hogy a választást arányosabbá tegye. Horváth Csaba szerint, így nem a többség akarata érvényesül a fővárosban. Úgy vélte, ezt a problémát a kettős többség elve sem oldja meg.

A nagyobbik kormánypárt szerinte az ellenzék megosztására tett kísérletet, ezért, hogy "ne a Fidesz kottájából játszanak", Horváth Csaba teljes ellenzéki összefogást tartott szükségesnek.

Felidézte korábbi kifogásaikat a Fővárosi Önkormányzati választást is meghatározó törvénnyel kapcsolatban, a többi közt azt, hogy például az V. kerületiek, akár ötöd-hatod annyi szavazattal delegálhatnak tagot a Fővárosi Közgyűlésbe, mint a XI. kerületiek.

Az AB hétfőn kimondta, egy részletszabály kivételével alkotmányosak a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának alapvető szabályai; alaptörvénybe ütköző a közgyűlés megválasztásával kapcsolatban a kompenzációs listás mandátumszerzés súlyozott számításának módja, ezért a rendelkezést megsemmisítette az AB.