Belföld | Munka Törvénykönyv szakszervezetek
2011. szeptember 27. 14:18

Elfogadhatatlan "cselédtörvény"

Az érdek-képviseleti vezető nem zárta ki, hogy Magyarországgal szemben európai uniós eljárás induljon a jogszabály elfogadása miatt.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján megismételte: elfogadhatatlannak, cselédtörvénynek tartják a gazdasági tárca által közzétett javaslatot, amelyet a kormány most már csak konzultációs munkaanyagnak tekint.

A szocialista politikus alacsony színvonalúnak nevezte azt a választ, amelyet Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő adott a Gúr Nándorral, a parlament foglalkoztatási bizottságának MSZP-s elnökével együtt a kormányfőnek feltett kérdéseire. A levélben arról kérdezték Orbán Viktort, egyetért-e azzal, hogy a munkavállalók ugyanannyi vagy kevesebb pénzért az eddiginél többet dolgozzanak, egyetért-e a szabadidő csökkentésével, illetve az elbocsátási szabályok könnyítésével. Szijjártó Péter ezekre a kérdésekre nem felelt, ehelyett azt írta: a hatályos munka törvénykönyve mellett nőtt 11 százalék fölé a munkanélküliség, így nyilvánvaló, hogy új jogszabályra van szükség, amelynek előkészítése során "mindenki elmondhatta a véleményét" - ismertette a sajtótájékoztatón kiosztott válaszlevelet Mesterházy Attila.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy például az Autonóm Szakszervezetek Szövetségét nem hívták meg az egyeztetésekre. Ezért is vállalta az MSZP - folytatta -, hogy a szakszervezetek összes javaslatát benyújtja a parlamentnek módosító indítványként.

Borsik János, a szakszervezeti szövetség elnöke a sajtótájékoztatón közölte: mind az öt parlamenti frakció vezetőjét tárgyalásra hívták, de eddig csak az LMP, a Jobbik és az MSZP képviselőcsoportjának vezetője fogadta őket, a Fidesztől és a KDNP-től nem érkezett visszajelzés.

A törvénytervezetet bírálva elmondta: kiszolgáltatottá tenné a munkavállalókat és "megtámadja a szakszervezeteket" azzal, hogy megvonná a tisztségviselőik kiemelt jogvédelmet és nem biztosítana nekik munkaidő-kedvezményt.

Hozzátette, felvették a kapcsolatot Andor Lászlóval, a foglalkoztatási ügyekért felelős uniós biztossal, így az Európai Bizottság munkacsoportja a tervezetet és az elfogadott jogszabályt is meg fogja vizsgálni. Mint mondta, mivel azok véleményük szerint a magyar és az uniós joggal is ellentétesek, nem kizárt, hogy uniós eljárás alá vonják Magyarországot.