Belföld | éhségmenet 2013
2013. január 31. 17:31

Elindult az Éhségmenet - provokáció Vajszlón

A dél-baranyai város Köztársaság teréről több mint harminc, hátizsákos, Munkát, kenyeret! zászlókat lengető demonstráló Nagy Attila, Sellye független polgármesterének vezetésével vágott neki az éhségmenetnek nevezett, 282 kilométeres útnak. Terveik szerint napi 30 kilométert gyalogolnak, éjszakánként művelődési házakban, pártházakban alszanak, és február 11-én, a tavaszi ülésszak kezdetésre érnek a Parlament elé.
Tavaly munkanélküli szegény emberek indultak el Miskolcról Budapestre, munkát, kenyeret kértek, nem segélyt, nem alamizsnát. - mondta el Nyakó István. Az ő menetük elérte, hogy a politika asztalára kerüljön a kérdés. Itt sem jobb a helyzet az országban, a villanyszámla itt is villanyszámla. Mi szervezők úgy döntöttünk, hogy el kell indulni még egyszer, több helyről el kell indulni, hogy a döntéshozók lássák, 47.000 forintból nem lehet megélni, 49.000-ből sem. A közmunka fontos része a foglalkoztatásnak, de nem rabszolgákat kell képezni, továbbá nem értünk azzal sem egyet, hogy 13.200 forintot vettek ki minden nyolcórás közmunkás zsebéből 2010 óta - tette hozzá. Probléma továbbá az egykulcsos személyi jövedelemadó is, amire szintén fel akarja hívni a figyelmet a menet, valamint a munka törvénykönyvének, a rokkantnyugdíjak, a korkedvezményes nyugdíjak kérdéskörének felülvizsgálata is szükséges.

A Baranyából indult menetnek kell a legnagyobb utat megtennie: több mint 280 kilométert, naponta pedig 30 kilométert, hogy odaérjenek február 11-re Budapestre. Vannak, akik végiggyalogolnak és a kijelölt állomásokon megpihennek, de olyanok is vannak, akik csak szakaszosan kísérik az Éhségmenetet. Szivacsokat, matracokat, takarókat visznek, a szállás pedig menet közben alakul majd. Tavaly iskolákban, pártházakban tudták meghúzni magukat, de mivel már számos kistelepülésen államosították az iskolákat, valószínűleg most oda nem nyernek bebocsátást, így marad az, amit a helyiek fel tudnak ajánlani. Nyakó hozzátette: néhány ezres tömegre számít a végére, de lélekben milliók sétálnak velük.

Provokáció Vajszlón >>>