Ellenzéki egyeztetés - Gyökeres adó- és gazdaságpolitikai fordulat szükségességéről állapodtak meg

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt véleménye szerint az Orbán-kormány politikája csődtömeget eredményezett: a képzett munkaerő és a tőke menekül az országból, a gazdaság stagnál, leszakad a régió országaitól, a beruházások visszaesnek, az emberek nem tudnak megélni, a kisvállalkozások szenvednek, miközben egy szűk hatalmi elit "mesés vagyont halmoz fel".

Az MTI-hez eljuttatott közleményük Magyarország elvesztett egy évtizedet, és ahhoz, hogy ne veszítsen el még egyet, a 2014-ben megalakuló kormánynak alapvető gazdasági fordulatot kell végrehajtania.

Ennek alapelvei között rögzítették a jogállam "helyreállítását", mert enélkül nincs beruházás, a vállalkozások működési kockázatai elviselhetetlenek. A gazdaságpolitikát értéktermelő beruházásokra és a foglalkoztatás növelésére építenék a baloldali pártok, a legfontosabb feladatnak pedig a hitelesség, a befektetői bizalom helyreállítását tartják.

Felelős költségvetési és pénzügyi politikával az államadósság és az infláció fenntartható csökkentésére kell törekedni; kiemelt cél az euróövezethez való csatlakozás feltételeinek fokozatos megteremtése - áll a záródokumentumban.

A megállapodás gyökeres adópolitikai változást tart szükségesnek: az egykulcsos helyett progresszív személyi jövedelemadó bevezetését úgy, hogy a kiskeresetűek nettó jövedelme érezhetően emelkedjen, a legmagasabb jövedelműek terhei pedig csak elviselhető mértékben növekedjenek.

A baloldali pártok a vállalkozások egyes csoportjaira kivetett különadókat az érintettekkel kötött, kölcsönös vállalásokat tartalmazó megállapodások alapján, rögzített menetrend szerint, fokozatosan vezetnék ki, illetve csökkentenék az Európában megszokott szintre.

Sürgetik emellett a bankrendszer normális működéséhez szükséges feltételek megteremtését a hitelezés beindítása érdekében, valamint a kis és közepes vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését is.

A baloldali ellenzék gazdaságpolitikai egyeztetéssorozata január 8-án kezdődött, az MSZP delegációját Kákosy Csaba korábbi gazdasági miniszter vezette, a DK küldöttségét pedig Bauer Tamás alelnök, illetve Varju László pártigazgató. A szocialisták által 19 témában kezdeményezett egyeztetések egy része - például a közjogi tárgyú megbeszélés - már lezárult, más témákban viszont még folytatódnak a tárgyalások.

Tovább a közlemény szövegéhez >>>