Belföld | ellenzéki tárgyalások választójog
2013. február 20. 17:11

Ellenzéki egyeztetés - Női kvótát vezetnének be a képviselőjelölteknél

Az MSZP, az Együtt 2014, a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP), a Szövetségben Együtt Magyarországért (SZEM), a Szabad Emberek Magyarországért - Liberális Párt (SZEMA) és a Centrum Párt képviselői ötödször tárgyaltak közjogi kérdésekről.

Nagy Marianna, a SZEM alelnöke újságíróknak elmondta: bővítenék a közvetlen, részvételi hatalomgyakorlás eszköztárát, ennek részeként radikálisan csökkentenék a népszavazások érvényességi és eredményességi küszöbét.

Lehetővé tennék megerősítő népszavazás kiírását az alkotmány elfogadásáról és módosításáról, valamint biztosítanák, hogy tízezer választópolgár kezdeményezésére a kormány köteles legyen érdemi konzultációt folytatni egy-egy szakpolitikai javaslatról.

Az ellenzéki szervezetek az eddiginél arányosabb választási rendszer kialakítását összekötnék a női kvóta bevezetésével, így segítve a nők nagyobb politikai szerepvállalását. Egyetértettek abban is, hogy az országgyűlési képviselőkre vonatkozó új összeférhetetlenségi szabályokat fenn kell tartani.

Ezen kívül kezdeményezik, hogy a civil szervezetek - a bizottsági munka átalakításával - a törvényjavaslatok parlamenti tárgyalása során is kifejthessék véleményüket.

Az ellenzéki szervezetek emellett új párt- és kampányfinanszírozási törvényt sürgetnek, amely alkalmazza azt az uniós iránymutatást, hogy nem kaphatnak közpénzből támogatást azok a pártok, amelyek nem tartják tiszteletben az emberi jogokat.