Belföld | Dorog kórházbezárás államosítás
2012. április 21. 09:13

Élőlánccal tiltakoztak a dorogiak kórházuk államosítása ellen

„Büszkék vagyunk a kórházunkra, melynek alapjait még bányász elődeink rakták le, s mindent elkövetünk, hogy ez az intézmény a miénk is maradjon.” Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a demonstrációt Pozsonyi Zsuzsa nyugdíjas óvónő, a megmozdulás főszervezője. Tittmann János, a város polgármestere úgy fűzte tovább ezt a gondolatot, hogy amikor tavaly decemberben Szent Borbála napján átadták a megújult szakrendelőt, ő azt jósolta, sokat fognak még erről a fejlesztésről beszélni – ám azt álmában sem gondolta volna, hogy ilyen szomorú alkalomból. Azt ugyanis, hogy a szakrendelő és a kórház állami tulajdonba kerül, a város is csak az internetről, egy kormány-előterjesztésből tudta meg. „Nem ezt a méltatlan eljárást érdemeljük – jelentette ki Tittmann. – Semmi nem indokolja, hogy elvegyék tőlünk, ami a miénk. Mivel a kórháznak nincs adóssága, az is világosan látszik, hogy ez nem pénzügyi kérdés. Mi jó gazdái voltunk ennek az intézménynek, mégis kicsavarják a kezünkből, s közben azt a jogunkat is elveszik, hogy a kórház jövőjébe, sorsának alakításába beleszólhassunk.”

Tittmann János hangsúlyozta: a dorogi önkormányzat él a törvény adta felterjesztési jogával és mindent elkövet, hogy érdemi tárgyalások kezdődjenek a szakminiszterrel. AZ államosítás ügyében ugyanis érdemi egyeztetés eddig nem volt. „Minden erőnkkel arra törekszünk, hogy a dorogi emberek a jövőben is részt vehessenek a kórház jövőjének alakításában” – zárta beszédét a város polgármestere.

A demonstráción részt vett Lukács Zoltán, az MSZP megyei elnöke, a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese és Winkfein Csaba, a szocialisták megyei alelnöke és az országos elnökség tagja. Lukács szerint a mostani államosításon túl az is felháborító, hogy Réthelyi Miklós még hazugsággal is megvádolta a dorogiakat. „A miniszter úr váltig állította, hogy a tárca illetékesei egyeztettek a dorogi önkormányzattal, holott ilyen nem történt. Azokat, akik itt voltak – köztük a polgármester úrral – nem kérdezte meg a kórház államosításáról senki. Ha az MSZP kormányra kerül, az első dolgunk az lesz, hogy visszaadjuk ezt az intézményt a dorogi embereknek, akiknek a pénzéből ez felépült.”

A megmozdulás végén a mintegy félezer tiltakozóból álló élőlánc körbejárta a kórház és a szakrendelő épületét. A menetet a járókelők több helyütt megtapsolták.