mszp.hu | Belföld | parlament
2015. december 14. 16:50

Először az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentsék!

Az új lakások építésének áfáját csökkentő kormányzati javaslat alapvetően jó, de sokan nem tudnak nap mint nap megfelelő élelmiszert tenni az asztalra, míg egy új lakás megvásárlása távoli álomnak számít – jelentette ki Budai Bernadett, az MSZP szóvivője sajtótájékoztatóján.

Az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentése fontosabb lenne, mint az új lakások építésének áfacsökkentése, így az MSZP inkább tartja szem előtt sokmillió magyar ember megélhetését, mint a háromezer újonnan megépülő lakást – tette hozzá a politikus.

A közalkalmazottak elmaradt illetményével kapcsolatban azt mondta, az MSZP törvénymódosítást javasol, amelynek értelmében az állam köteles a jegybanki alapkamat ötszörösével megegyező késedelmi kamatot fizetni azoknak, akiknek a fizetésével tartozik.  

Az MSZP tartózkodni fog a Quaestor-törvény szavazásán, mert nem kártalanító, hanem kárvéglegesítő javaslat került a ház elé, ráadásul a tervezet nem veszi figyelembe a Magyar Nemzeti Bank és Matolcsy György jegybankelnök felelősségét – fogalmazott a szóvivő.

A kistelepülési polgármesterek fizetésének emelésére vonatkozó javaslatot ugyan örvendetesnek tartotta Budai Bernadett, viszont felhívta a figyelmet arra, hogy pénzt nem ad az állam, és nem várható el, hogy az egyébként is forráshiányos kistelepülések kigazdálkodják a fizetésemelést.

Az új egyházügyi törvényt is kritizálta az MSZP szóvivője, amiért az továbbra is különbséget tesz egyház és egyház között. Mint mondta, az MSZP nem támogatja a törvényt.

Kedden a Ház elé kerül az a javaslat, amely a Magyar Olimpiai Bizottságról szól. Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy a Kúria jogerős döntéssel mondta ki, a MOB tisztségviselőit jogsértő módon választották meg, így a szervezet törvénytelenül működik. Budai Bernadett szerint a riói olimpia közeledtével egyre aggasztóbb, hogy a magyar sportolók nevezéséért egy olyan szervezet felel, amely illegitim módon állt fel és intézkedik.

Ezek után bárki megkérdőjelezheti a magyar sportolók nevezését, ez ellen pedig a kormány úgy lép fel, hogy megszüntetné azt a bírósági eljárást, amely kimondta a MOB határozatainak érvénytelenségét – fogalmazott a szóvivő. Nem lehet egy folyamatban lévő bírósági eljárásba ilyen módon beavatkozni, ezért az MSZP nemmel szavaz, és azt követeli, hogy a MOB rendezze sorait, és válasszon legitim testületet, amely el tudná intézni például a riói nevezéseket – tette hozzá.