Elszigetelt területté vált a sport

Varga László megítélése szerint egy nagyon összetett, nehezen irányítható tárca elszigetelt területévé vált a sport az elmúlt egy évben.

Mint elmondta, a meghallgatáson fontos kérdésként merült fel a sporttámogatás egycsatornássá tétele. A szocialista képviselő kifogásolta azt a tervet, mely szerint a fideszes Borkai Zsolt által vezetett MOB lenne a kizárólagos forráselosztó, leginkább azért, mert így túlságosan versenysport-orientálttá válna a finanszírozás a szabadidősportok kárára.

Varga László elmondta azt is, szkeptikus abban a tekintetben, hogy a társasági adó kedvezményeiből jelentős források szabadulnának föl annak érdekében, hogy abból sportegyesületek infrastruktúrájukat javítsák, ezért olyan módosító javaslat elfogadását szorgalmazza, amely lehetővé tenné, hogy ne csak az öt látvány csapatsportág kapjon kedvezményt, hanem az olimpiai sportágak is.

A sporteszközökre kivetendő termékdíjjal kapcsolatban a szocialista politikus elmondta, ugyan változó nagyságrendű terhet jelent, de mindenképpen olyan terhet, ami indokolná a sporteszközök termékdíját elvető módosító elfogadását, amennyiben az egészséges nemzet fontos a kormányzó pártoknak.

Varga László kijelentette: a megszorítások és az Orbán-csomag idején, mikor százmilliókat vonnak el a szociálisan leghátrányosabb helyzetűektől, akkor irritáló, ha egyébként nyilvánvaló klubérdeket szolgáló milliárdos stadionépítésbe kezd a kormány. Az ilyen típusú érdekek túlfinanszírozását elfogadhatatlannak nevezte a képviselő.