mszp.hu | Belföld | népességcsökkenés
2016. augusztus 06. 12:05

Eltűntek a gyerekek – mit akar tenni a kormány?

A gyarapodó nemzet alapja a mindennapok tervezhető biztonsága – jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő.

Pártunk elnökségi tagja hozzátette, hogy amennyiben ez a társadalom többsége számára csak álom, akkor a népességfogyás megállítása is csak álom marad.

A Fidesz elhibázott és torz gazdaságpolitikájának, szociálpolitikájának és oktatáspolitikájának következményeként ma már kijelenthetjük, hogy a kormány demográfiai harca megbukott: tragikusan kevés gyermek születik, és megmagyarázhatatlanul sokan halnak meg – figyelmeztetett a politikus, megjegyezve, hogy míg a válság kirobbanásakor 99 ezer 149 gyermek születet, addig 2011-ben már csak 88 ezer 149 gyermek látta meg a napvilágot Magyarországon.

A képviselő úgy vélekedett, hogy ezt a tragikus folyamatot a Fidesz igazságtalan családpolitikájának következtében nem sikerült megállítani, mert nem születtek meg a vágyott gyermekek, és egyre többen érzik úgy, hogy számukra csak egy megoldás létezik, ha elmennek, elmenekülnek Magyarországról. Emlékeztetett, hogy 2015-re sikerült négy százalékkal több gyermeknek születnie, mint 2011-ben, de 2016 első öt hónapjának összesített adatai azt mutatják, hogy újra kevesebb gyermek születik.

Bangóné szerint ennek oka, hogy az Orbán- kormány élhetetlenné tette Magyarországot, pedig a kormány folyamatosan a családok megerősítéséről beszél, miközben több mint félmillió aktív munkavállaló hagyta el az országot a megélhetési válság miatt, a fiatalok többsége pedig végleg el is költözne az országból.

Ma gyermeket vállalni Magyarországon a legnagyobb szegénységi kockázatot jelenti – jelezte a politikus, aki arról is beszélt, hogy Magyarországon a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka él szegénységben, és a KSH legfrissebb adatai alapján rendszerváltás óta „eltűnt” szinte minden hatodik óvodás korú gyermek: 70 ezerrel kevesebb a 3 éves gyermek, mint 1990-ben.

Ráadásul az adatok jól mutatják, hogy a területi egyenlőtlenségek folyamatosan nőttek a leszakadó régiókban, településeken, ott van több gyerek az intézményekben, ahol nagyobb a szegénység, tehát egy pedagógusra is több gyerek jut – világított rá a probléma egy másik vetületére is a képviselő, aki nehezményezte, hogy a kormány továbbra sem fordít kellő figyelmet arra, hogy a területi különbségeket megszűntesse, felszámolja. Van, ahol 20 gyerek jut egy óvodai csoportra, addig a leszakadó, hátrányos településeken sok esetben meghaladhatja a 30 fős létszámot is – figyelmeztetett.

A gyermekek születésszámának csökkenése beláthatatlan következményekkel lesz az intézményekre, a foglalkoztatottságra, a gazdaságra az egész magyar társadalomra – hívta fel a figyelmet Bangóné Borbély Ildikó, megjegyezve, hogy az egykulcsos adó, a családi adókedvezmény, a kormány családpolitikájának, gazdaságpolitikájának hatása egyre torzabbá teszi a rendszert.