Elveszítjük-e az uniós pénzeket?

Kovács László korábbi uniós biztos és külügyminiszter szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: az EU célja a tagállamok közötti különbségek kiegyenlítése, a nehéz helyzetű országok támogatásának csökkentése ezzel ellentétes.

Kifejtette: Magyarország a legrosszabb esetben akár hétmilliárd euró támogatást veszíthet el a kohéziós alapból. Ennek oka - folytatta -, hogy Magyarország eddig a bruttó hazai termék 3,5 százalékáig kaphatott felzárkóztatási támogatást, az Európai Bizottság azonban ezt a szintet most egységesen 2,4 százalékban határozná meg.

Van azonban olyan javaslat - Dániáé -, amely nagyjából négymilliárd megtartását lehetővé tenné Magyarországnak a következő hétéves költségvetésben.

Kovács László elmondta: a szocialisták reális megoldásnak tartják a GDP-arányos támogatási plafon differenciálását úgy, hogy ezzel azokat a felzárkózó országokat segítsék, amelyekben nagy volt a visszaesés a válság miatt.

Az MSZP-s politikus szerint Magyarország ebben bízhat, az Orbán-kormány eddigi magatartása, a közös szabályok sorozatos megsértése és a kormányzati kettős beszéd miatt azonban nem remélhet számára kedvező egyedi elbírálást. Mint mondta, a magyar kormány folyamatosan sértegeti az uniós tisztségviselőket és elvesztette szavahihetőségét.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy fenntartásaik ellenére támogatják az Orbán-kormányt abban, hogy a brüsszeli tárgyalásokon a jelenleg tervezettnél kedvezőbb megoldást találjon, és erre kérték az MSZP-s európai parlamenti képviselőket, valamint az európai szocialistákat is.

Kovács László kitért arra, hogy a költségvetési javaslat az agrárpolitikai támogatásokat is csökkentené, Magyarország ezzel nagyjából 420 millió eurót bukhat el, csakhogy a támogatási rendszerben érdekelt Franciaország is ellenzi a mezőgazdasági pénzek csökkentését.

Kérdésre válaszolva közölte: nem számol az uniós költségvetés megvétózásával, az elfogadott büdzsé hiánya ugyanis nagy bizonytalanságot okozna.