Elvitathatatlan az önkormányzati autonómia

A szocialista politikus elmondta, látható egy erős állami centralizációs szándék, látható a szabadság korlátozása, és látható, hogy a centrális erőtér további kiépítése valósul meg. Hozzátette: ez az önkormányzati alapjogok megszüntetését, korlátozását, illetve a „tanácsrendszer visszaállítását” jelentené.

Tóth József kifejtette: elvitathatatlan az önkormányzati autonómia és a felelősség biztosítása.

Az Európai Unióban érvényben lévő irányszám szerint az állam és az önkormányzatok közötti feladatok megoszlása 30-70 százalékos. Mint azt a képviselő elmondta, a centralizációval ez jelentősen megváltozik.  

Tóth József hiányolta a hatástanulmányokat, a víziót, és úgy vélekedett, a centralizációs törekvésből kimarad a lényeg, miszerint az önkormányzatok az emberekért vannak. Hozzátette: újabb középszintű államigazgatási szerv, például a kormányhivatalok kiépítésével a „szolgabürokrácia” erősödni fog, hiszen ezek az intézmények fölfelé, „a kenyéradójuk felé” szeretnének megfelelni, míg – ahogy az országgyűlési képviselő fogalmazott – a polgármesteri hivatalból kilépve a polgármester az emberek felé tartozik felelősséggel.