Belföld | nyugdíjkassza társadalombiztosítás
2012. október 11. 11:48

Elvonási tünetek, szociális bűntettek

A szocialista párt elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kabinetnek szeptember közepéig tájékoztatást kellett volna adni arról, hogy mekkora lesz a novemberi - a vártnál nagyobb infláció miatt szükséges - visszamenőleges nyugdíjkiegészítés mértéke, ez azonban nem történt meg. Szerinte mivel a számfejtés hosszú időt vesz igénybe, "nagy valószínűséggel" nem emelik az ellátásokat novemberben, noha a tervezett 4,2 százaléknál rosszabb inflációs adatok miatt körülbelül 1,7-2 százalékos nyugdíjkiegészítés járna csaknem hárommillió idős embernek.
    
Korózs Lajos arról is beszélt, hogy a kormány "szétveri a társadalombiztosítás rendszerét". Azt mondta, néhány héten belül felszámolják az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, miután a területi szerveket már kivonták alóla, most pedig több száz szakembert fognak elbocsátani.
    
Kitért arra, hogy a kormány megszüntette a nyugdíjkassza viszonylagos költségvetési önállóságát és a társadalmi kontrollt afelett. Az MSZP-s politikus szólt a rokkantfelülvizsgálatról is, azt mondta: továbbra is rengeteg panasz érkezik hozzá olyanoktól, akik hónapok óta nem kapják meg a nekik járó juttatást.