Emeljék 40 ezer forintra az öregségi nyugdíjminimumot!

A többi között az öregségi nyugdíjminimum 28 500 forintról 40 ezer forintra való emelését javasolja a szocialista Korózs Lajos.

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, frakciótársával, Bangóné Borbély Ildikóval törvényjavaslatot nyújtottak be, hogy szabályozzák, egyes szociális ellátások kinek járnak.
    
Emlékeztetett arra, március 1-jével átalakult a szociális segélyezés rendszere, hat ellátást (a rendszeres szociális segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságkezelési szolgáltatást, a méltányossági közgyógyellátást, a méltányossági ápolási díjat, az önkormányzati segélyt) eltöröltek, ez közel egymillió ember érint.
    
Korózs Lajos elmondta, a szociális problémák kezelését "odalökték" az önkormányzatoknak, ezért közel háromezer rendelet született, amely szabályozza a szociális ellátásokat. Kinek és mi jár - ezt kellene definiálni törvényben - mutatott rá az ellenzéki politikus.
    
Kiemelte: szükség van a hét éve azonos összegű, jelenleg 28 500 forintos öregségi nyugdíjminimum 40 ezer forintra való emelésére július 1-jétől, mivel nagyon sok szociális juttatás ehhez van kötve.
    
A törvényjavaslatot ismertetve elmondta: a járási szinten egységes rendeletet kell alkotni a lakhatási támogatásra, amelynek jelenlegi négyzetméterenként 450 forintos összegét 600 forintra kell emelni.
    
A bizottsági alelnök azt is javasolta, hogy a települési támogatás szabályozása továbbra is önkormányzati feladat legyen, és egy bizonyos összegnél kevesebbet ne határozhasson meg az önkormányzat.
    
Korózs Lajos szorgalmazta az adósságkezelési szolgáltatás visszaállítását, amely kötelezően ellátandó feladat lenne minden önkormányzatnak.
    
Kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy a nyugdíjminimum emelése 15 milliárd forintos költségvetési kiadást jelentene. Ha van 760 millió forint zongorákra, 10 millió forint sokkolókra, vagy van 15 milliárd forint Andy Vajnának, hogy ne kelljen az adóhivatalhoz bekötnie a több száz játékgépét, akkor csak van néhány milliárd forint ezen szociális támogatásokra is - közölte.